2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#mentők #kerékpár #magyarországi mentődolgozók szövetsége

Mentődolgozók Szövetsége: A biciklis mentős egység bevezetése szakmailag megalapozatlan

Barna Benedek 2022.08.11. 08:56

Hiányolják a munkavállalói érdekképviselettel való előzetes egyeztetést.

A kerékpáros egység bevezetését jelenleg elhamarkodott és szakmailag megalapozatlan döntésnek tartjuk"

– írja a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) csütörtökön kiadott közleményében, amellel arra a hírre reagáltak, hogy  az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) biciklis mentősöket akar bevetni.

biciklis-mentő-wikimedia-commons
Biciklis mentős egység Hongkongban (Fotó: WikiMedia Commons)

A Mentődolgozók Szövetségének egyik problémája az, hogy ismételten elmaradt az érdekképviselettel való konzultáció a döntéshozatal előtt, a másik pedig az, hogy a Közép-magyarországi régió, és azon belül a főváros – ahol először alkalmaznának kerékpáros mentősöket – az egyik legleterheltebb terület, emiatt szerintük ez az intézkedés nem megoldás a problémákra.

A mentés biztonságának érdekében az ország minden részéből egységeket kell felvezényelni már évek óta, és a vidéki irányító csoportok tucatszám fogadják a KMR-ből érkező hívások a humánerőforrás elégtelensége, és az ebből fakadó kapacitásbeli nehézségek miatt. A dolgozók túlterheltek. A problémát elsődlegesen a munkaerő és a megnövekedett feladatszám közti aránytalanság okozza. A kerékpáros mentőegységek mostani bevezetése nem tudja orvosolni ezen gondokat, hiszen a mentődolgozói létszám és az ellátandó feladatok száma adott, egy új típusú mentőegység bevezetése ezen nem változat"

– fogalmaznak.

 

A MOMSZ szerint most inkább a humánerőforrás hiány megállítására lenne szükség, ennek első lépéseként pedig "a megfelelő szintű bérrendezésre van szükség, aminek következtében a mentő munka iránti érdeklődés ismét vonzóvá tehető".

 

A Mentődolgozók Szövetsége úgy véli, egy biciklis mentős egység létrehozása rendezvények, nagy látogatottságú események kapcsán lehet indokolt, vagy kiemelt forgalmú helyeken, turista és idegenforgalmi központok közelében, szezonális jelleggel. Azonban szerintük a mentés tekintetében "jelentős terhelést csökkentő hatás nem várható" a kerékpáros egység bevezetésétől.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló