2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#mentők #országos mentőszolgálat #biciklis

OMSZ: Jöhetnek a bringás mentősök

Székely Zoárd 2022.08.10. 09:21

Gyorsítaná a bajba jutottak elérését a mentőszolgálat.

Hamarosan elindulnak Budapesten a biciklis mentősök, az Országos Mentőszolgálat ezzel is gyorsítaná a bajba jutottak elérését – tudta meg a Népszava. A lap szerint a tesztüzem heteken belül megkezdődik, az állomásvezetők most mérik fel, hogy a mentőápolók közül kik vállalnának – többletbérezés fejében – szolgálatokat egy új kerékpáros mentőegységben.

 

A lap értesülését megerősítette az OMSZ kommunikációs vezetője: Győrfi Pál elmondása szerint a fővárosban jövő tavasszal indul a program, jelenleg a kerékpáros mentés feltételeinek kialakítása zajlik.

A tervek szerint kezdetben elsősorban Budapest belső, forgalmas területein találkozhatnak majd az emberek a kerékpáros mentősökkel, de kedvező tapasztalatok esetén a mentési módszert akár más városokra is kiterjeszthetik.

Budapest ugyanakkor kulcskérdés a projektben, mivel itt naponta az átlagosnál jóval több hívást indítanak a mentőegységek felé, az összes hívás harmada általában innen érkezik. A régióban szolgálatot teljesítő mentők nem is bírják mindig a tempót, ezért naponta 10-15 autót vezényelnek az ország más pontjairól a fővárosba, ezt kívánják most orvosolni.

 

Azt ugyan nem tudni, hogy eddig hány mentőápoló jelentkezett a speciális mentőegységbe, sem arra, hogy milyen lesz a kerékpárok felszereltsége, kapnak-e kék lámpát vagy a szirénához hasonló hangjelzőt, illetve hogy milyen eszközök, gyógyszerek használhatók az elektromos mentőkerékpárokon. A szóvivő válaszából annyi azonban kiderült, hogy az OMSZ egyelőre a nemzetközi tapasztalatokat monitorozza, ezek alapján igyekszik kialakítani startégiáját.

 

 

Címlapfotó: MTI/Balázs Attila

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló