2024. június 16., Jusztin

Mindenki ügye

#előválasztás #ellenzéki összefogás

Megvan az ellenzéki előválasztás menetrendje: ekkor lesznek a fordulók

2021.04.16. 16:01

Ősszel lehet majd voksolni.

Elkészült az ellenzéki előválasztási menetrend, egy héten belül megalakulnak a helyi előválasztási bizottságok mind a 106 egyéni választókerületben – értesült a debreciner.hu

 

A portál információi szerint – és az értesülést a Telexnek is megerősítették ellenzéki politikusok –, elfogadták az előválasztás menetrendjét is:

 

– Július 26-tól kérik a jelöltek bejelentkezését, nyilatkozataik leadását, frakcióba jelentkezését.

 

– Augusztus 23-tól vehetik fel a jelöltek a jelöltségükhöz szükséges aláírások gyűjtőíveit.

 

– Szeptember 6-án délelőttig kell leadniuk a jelölteknek a megfelelő számú ajánló aláírást tartalmazó gyűjtőíveket.

 

Szeptember 18. és 26. között lesz az előválasztás első fordulója, ekkor választják az országgyűlési egyéni választókerületi jelöltek, illetve lehet voksolni a miniszterelnök-jelöltekre is. Aki a képviselőjelölt-jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapja, azt a személyt indítja a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson az adott választókerületi mandátumért a hatpárti ellenzéki együttműködés. Ha a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet, akkor második forduló következik.

 

Október 4. és 10. között lesz a második forduló.

ellenzek-elovalasztas-facebook
Kép forrása: Bíró László / Facebook

Az együttműködő ellenzéki hatok pártelnökei létrehozták az Országos Előválasztási Bizottságot (OEVB), mint a legfőbb operatív irányító szervét az előválasztásnak. A testületbe a következő személyeket delegálták: Sebián-Petrovszki László (DK), Szabó Gábor (Jobbik), Hanák Gábor (LMP), Molnár Zsolt (MSZP), Hajnal Miklós (Momentum), Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd).

 

Az OEVB mellett mind a 106 egyéni választókerületben létrehozzák a Helyi Előválasztási Bizottságokat (HEVB), amelyekbe szintén mind a hat párt delegál egy-egy tagot, a HEVB-knek egy héten belül (április 24-ig) meg kell alakulniuk. A helyi bizottságoknak is konszenzussal – tehát nem szótöbbséggel – kell meghozniuk a döntéseiket. A HEVB-k legelső feladata, hogy javaslatot tegyenek, a választókerületükben hány helyszínen és konkrétan hol lehessen majd szavazni akár az első forduló teljes 9 napja alatt, akár csak 1-2 napig.

 

(Indexfotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló