2023. október 1., Malvin

Mindenki ügye

#európai parlament #korrupció

Megszavazta az Európai Parlament: Magyarország többé nem tekinthető teljes demokráciának

Csarnó Ákos 2022.09.15. 12:48

Strasbourgban az Európai Parlament (EP) ma nagy többséggel elfogadta Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikus által készített jelentést, amely megvizsgálta az EP számára magyar jogállamiság helyzetét. 433 európai parlamenti képviselő szavazott mellette, 123 ellene és 28-an tartózkodtak.

 

"Összességében a sajnálatunkat fejezzük ki, hogy a szükséges EU-s lépések elmaradása hozzájárult a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok leépüléséhez Magyarországon, és ahhoz, hogy az egyik tagállam választási autokrácia hibrid rezsimjévé vált."

 

Az eddigi legkeményebb szövegezésű állásfoglalást kapta Magyarország.  A jelentés szerint – amelyet gyakorlatilag csak EU-kritikus és szélsőjobboldali pártok utasítottak el - az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, és Magyarország többé nem tekinthető teljes demokráciának.

 

Várhatóan a Parlament így felszólítja az Európai Bizottságot, hogy ne fizesse ki a helyreállítási alapból származó forrásokat hazánknak addig, amíg Magyarország végre nem hajtja a bizottsági ajánlásokat és az Európai Bíróság ítéleteit.

 

Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló