2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#korrupció #európai bizottság

Az Európai Bizottság akár 16 milliárd eurót is visszatartana Magyarországtól

Csarnó Ákos 2022.09.15. 08:32

Külföldi lapértesülések szerint.

Az elhatalmasodó korrupciós problémák miatt az elvileg Magyarországnak járó több milliárd  euró folyósítását blokkolhatja az Európai Bizottság. Magyarország a jelenlegi, 2021 és 2027 közötti eu-s költségvetési időszakban összesen 22,5 milliárd euróra lenne jogosult a kohéziós forrásokból. Ennek 70 százaléka, 15,75 milliárd euró lehet az elvonás. A hírt a Reuters és a Die Presse is megosztotta.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlamentben azt mondta, hogy befagyasztaná a demokráciát károsító tagországok támogatását.

 

„Harcolnunk kell a demokráciáinkért. A korrupcióra szeretnék koncentrálni” – mondta Von der Leyen, de Magyarországot konkrétan nem említette meg.

 

A korábbi hírek ennél kisebb összegekről szóltak, ám hogy mekkora összeget tart vissza az Európa Bizottság, arról vasárnap hozhatnak döntést. Az Európai Parlament csütörtökön fog határozni a kérdésről, bár annak a döntésnek inkább politikai üzenete lesz a Bizottság felé.

 

Az Európai Bizottság az itthoni országgyűlési választások után két nappal jelezte, hogy megindítja a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben, ami április végén ez meg is történt. Az Európai Parlament pedig szerdán tartott vitát Magyarországról, miszerint az eltávolodott az unió alapértékeitől.

 

Az Európai Bizottságnak szeptember 22-ig kell válaszolnia azokra az ajánlásokra, amelyekkel a magyar kormány állt elő a tárgyalások során.

 

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló