2024. április 20., Tivadar

Mindenki ügye

#vizsgálóbizottság #európai parlament #momentum mozgalom #kémszoftver #megfigyelési botrány #pegasus #donáth anna

Megszavazta az Európai Parlament a Pegasus-vizsgálóbizottságot


A Renew Europe (Újítsuk meg Európát) liberális frakció javaslatára áll fel a testület.

Donáth Anna a lehallgatási botrány kirobbanása óta azért küzd, hogy az Európai Parlamentben álljon fel egy független vizsgálóbizottság. Ez most megvalósul

– írja a Momentum közleménye.

 

"Donáth Anna, Róża Thun és Sophia in't Veld kezdeményezésére a Renew Europe frakció sikerrel szólította fel a képviselők többségét, hogy támogassák a vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását" – fogalmaznak.

 

Donáth Anna szerint

ideje, hogy Európa végre ráeszméljen, védelmet kell biztosítania az ügy áldozatainak, védelmet kell nyújtania azoknak a tényfeltáró újságíróknak, diákoknak, ügyvédeknek, ellenzéki politikusoknak, akiknek a magánéletében mindenfajta indok nélkül kémkedtek. 

donát-anna-pegasus-tüntetés-fb
Donáth Anna a lehallgatási botrány miatt tartott budapesti tüntetésen, 2021 július 26-án. (Kép forrása: Donáth Anna / Facebook)

A Momentum elnöke és EP képviselője szerint ugyanis "a Pegasus-ügy a demokráciáról szól. Arról, hogy két tagállamban, Magyarországon és Lengyelországban lábbal tiporják a jogállamot, az emberi jogokat.

Két kormány is terroristák ellen kifejlesztett kiberfegyvert vetett be a saját állampolgárai ellen.

Ez elfogadhatatlan."

 

"Európai válaszlépésekre van szükség, arra, hogy először feltárják az ügy részleteit, majd az EU megalkossa a kiberfegyverek szigorú európai szabályozását, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen emberijog-sértés." – zárul a közlemény.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Indexkép forrása: pikrepo.com

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló