2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#kémszoftver #lehallgatási botrány #pegasus

Európai Pegasus-vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Momentum elnöke


Donáth Anna és két másik képviselő javaslatára a Renew Europe frakció felszólítja az Európai Parlamentet a testület létrehozására.

Donáth Anna frakciótársaival kezdeményezte egy európai Pegasus-vizsgálóbizottság felállítását. A Momentum elnöke a lehallgatási botrány kirobbanása óta azért küzd, hogy az Európai Parlamentben álljon fel egy független vizsgálóbizottság. Ez most megvalósul

– írja közleményében a Momentum.

 

Róża Thun, Sophia in't Veldel és Donáth Anna kezdeményezésére a Renew Europe frakció felszólítja a többi parlamenti frakció vezetőjét, támogassák a vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását.

donát-anna-pegasus-tüntetés-fb
Donáth Anna a lehallgatási botrány miatt tartott budapesti tüntetésen, 2021 július 26-án. (Kép forrása: Donáth Anna / Facebook)

Ideje, hogy Európa végre ráeszméljen, védelmet kell biztosítani az ügy áldozatainak, védelmet kell nyújtani azoknak a tényfeltáró újságíróknak, diákoknak, ügyvédeknek, ellenzéki politikusoknak, akiknek a magánéletében mindenfajta indok nélkül kémkedtek

– fogalmaznak.

Hiszen a Pegasus-ügy a demokráciáról szól. Arról, hogy két tagállamban, Magyarországon és Lengyelországban lábbal tiporják a jogállamot, az emberi jogokat. Két kormány is terroristák ellen kifejlesztett kiberfegyvert vetett be a saját állampolgárai ellen. Ez elfogadhatatlan.

– teszik hozzá.

 

Donáth Anna szerint egyértelmű, Európai válaszlépésekre van szükség, arra, hogy először feltárják az ügy részleteit, majd az EU megalkossa a kiberfegyverek szigorú európai szabályozását, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen emberijog-sértés – szól a közlemény.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló