2024. június 19., Gyárfás

Mindenki ügye

#nav #szja #adó #adóvisszatérítés

Megjelent a jövő évi szja-visszatérítéshez szükséges adatlap

Barna Benedek 2021.11.02. 11:16

Az igényléshez szükséges űrlapot év végéig kell kitölteni.

 

A NAV online felületén már elérhető a VISSZADO-nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez – adta hírül az adóhivatal.

 

A nyilatkozat a NAV honlapján az Szja-visszatérítés ablakból a nyilatkozatra kattintva (https://szjavissza.hu), ügyfélkapus azonosítással érhető el az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) felületén. A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Szja-visszatérítés csempére kell kattintani.

 

A mobiltelefonnal, tablettel is kitölthető VISSZADO-nyilatkozaton online megadhatja az adó-visszatérítés kiutalásához szükséges adatait:

 

– bankszámlaszámát vagy postacímét, ahová kéri az utalást,
– ellenőrizheti, hogy az adó-visszatérítéshez kapcsolódóan a NAV mely adatait ismeri,
– nyilatkozhat arról, hogy Ön jogosult az adó-visszatérítésre.

 

A VISSZADO-nyilatkozatot a NAV előre kitölti a rendelkezésére álló adatokkal. A családi pótlékot folyósító szerv adatszolgáltatását követően, várhatóan november második hetétől az utalási adatokat is betölti a NAV, ezt érdemes megvárniuk azoknak, akiknek családi pótlékot folyósítanak. Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség.

child-ga05e8d2ff_1920
Fotó: pixabay.com

A nyilatkozat kitöltésére nemcsak online, hanem papíron is van lehetőség, ebben az esetben postán és személyesen is benyújtható. A nyilatkozatra használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is. A papíros beküldéshez a nyomtatvány letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

A VISSZADO-nyilatkozatot 2021. december 31-ig lehet benyújtani.

A NAV nem utal 2022. február 15-éig kedvezményelőleget, ha nem ismeri az utaláshoz szükséges adatokat azért, mert valaki elmulasztja a nyilatkozatát benyújtani az év végéig. Ilyenkor a visszatérítéshez való jog a 21SZJA adóbevallásában érvényesíthető 2022. május 20-áig.

 

Az adóhivatal oldalán azt is részletezik, hogy milyen jövedelmek után, kinek jár az adóvisszatérítés, és miről lehet nyilatkozni: erről IDE KATTINTVA olvashat.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló