2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#fidesz #ellenzéki összefogás #választás2022 #mandátum

Még két mandátumot szerzett az ellenzék

Székely Zoárd 2022.04.09. 19:15

A levélszavazók 94 százaléka szavazott a Fideszre.

Szombaton tették közzé a levélszavazatok végleges számát, melynek eredményei megtekinthetők a valasztas.hu-n. Száz százalékos feldolgozottságnál tehát 247 957 voks érkezett a kormánypártok listájára, ami azt jelenti, hogy

a levélszavazók 94 százaléka szavazott a Fideszre.

A második legtöbb szavazat (bő tízezer) az ellenzéki összefogás listájára érkezett, ami az összes levélszavazat mindössze 4 százaléka, a maradék két százalékon pedig az összes többi országos listát állító párt osztozik.

 

A levélszavazatokkal együtt a Fideszre leadott szavazatok száma meghaladta a 3 milliót (a hétfői előrejelzésünk pontosnak bizonyult),

így az idei a párt harminc éves történetének legjobb választási eredménye.

A levélben azok a magyar állampolgárok szavazhatnak, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, így jellemzően a határon túli magyarok adhatják le így a voksukat. A külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok a külképviseleteken szavazhatnak.

 

A délutáni állás szerint az újonnan megszámolt szavazatoktól változott a parlamenti mandátumok eloszlása: az ellenzék nyert egy plusz helyet a korábbi állapothoz képest. Jelen állás szerint az Egységben Magyarországért közös listáján 38., momentumos Bedő Dávid is bejut, a Fidesz-KDNP listáján 54. Pesti Imre viszont lecsúszik.

 

Közben a szombati számlálás a Budapesti 13-as számú egyéni választókerületben is megfordította az eredményt, Szatmáry Kristóf (Fidesz-KDNP) már elismerte vereségét Vajda Zoltánnal (Egységben Magyarországért) szemben.

 

Ez azt jelenti, hogy a kormánypártok 134 mandátummal, míg az egységben Magyarországért frakciói 57 mandátummal rendelkeznének az újonnan felálló országgyűlésben. A Nemzeti Választási Iroda oldala délután még nem frissült Vajda Zoltán győzelmével – írta a portfolio.hu.

 

Frissítés: Végül csak egy mandátumot veszített a Fidesz a beérkező külképviseleti szavazatok miatt, miután az utolsó pillanatban a Mi Hazánk kárára szereztek egy listás mandátumot. Így tehát a fideszes Pesti Imre beülhet a kormánypárti frakcióba, a Mi Hazánkos Pakusza Zoltán pedig kiesett.

A választás végeredménye a következő:

 

– Fidesz-KDNP: 135 mandátum
– Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás: 57 mandátum
– Mi Hazánk Mozgalom: 6 mandátum
– Magyarországi Németek Országos Önkormányzata: 1 mandátum

Az ellenzéki pártszövetségen belül a következőképpen oszlanak el a mandátumok:

 

– Demokratikus Koalíció: 16 mandátum
– Momentum Mozgalom: 11 mandátum
– Magyar Szocialista Párt: 10 mandátum
– Jobbik Magyarországért Mozgalom: 9 mandátum
– Párbeszéd Magyarországért: 7 mandátum
– LMP – Magyarország Zöld Pártja: 4 mandátum

 

(Egy megállapodás értelmében a DK átad egy helyet az LMP-nek, hogy meglegyen a frakcióalakításhoz szükséges öt mandátumuk.)

 

Címlapfotó: MTI/Máthé Zoltán

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló