2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#propaganda #ellenzék #közmédia #médiatanács

A Médiatanács az ellenzéket bírálja, amiért orosz propaganda terjesztésével vádolják a közmédiát

Barna Benedek 2022.03.01. 14:26

A tanács szerint a közmédia kritizálása alkalmas lehet "a közvélemény megtévesztésére és a közhangulat indokolatlan felkorbácsolására".


A közmédia ellenőrzését is ellátni hivatott, kizárólag kormánypárti szavazatokkal megválasztott Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa kedden közleményt adott ki, amelyben bírálják az ellenzéket, amiért az kritizálta a közmédiát és Papp Dánielt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatóját – számolt be a Média1.

 

Ahogy arról az Egri Ügyek is beszámolt, az egyesült ellenzék az EBESZ-hez (az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez) fordult, mivel – mint írták – "az állami médiában az orosz agresszióval kapcsolatban elferdítik a valóságot, a magyar ellenzéki álláspontokat pedig a szövegkörnyezetükből kiragadva, azok eredeti jelentését teljesen megváltoztatva közlik".

Papp Dániel-mti-bruzák-noémi
Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

 

Emellett a napokban Polyák Gábor, az ellenzék sajtópolitikai kabinetvezetője (a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója) felszólította Koltay Andrást, az NMHH és a Médiatanács hívja vissza Papp Dánielt, az MTVA elnökét amiatt, ami az ukrajnai háborúval kapcsolatban elhangzott a közmédiában (Papp Dániel menesztésére időközben petíció is indult). Az LMP pedig kezdeményezte, hogy a Médiatanács vizsgálja ki, a napokban az M1-en elhangzó, az orosz agresszióért lényegében Ukrajnát felelőssé tevő beszélgetések "mennyiben felelnek meg a közszolgálatiságnak, a pártatlan, elfogulatlan tájékoztatásnak".

 

Mint Média1 írja, az ellenzéki kritikák megjelenése után az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató ezután közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy bepanaszolja az ellenzéket a Médiatanácsnál és a Nemzeti Választási Bizottságnál, ugyanis "politikai támadásként" értékelték az őket írt bírálatot.

koltai-andrás-mti-illyés-tibor
Koltay András, a Médiatanács elnöke (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

 

Ezek után adott ki közleményt kedden a Koltay András vezette Médiatanács is. Ők azt írták:

Az elmúlt napokban, az orosz-ukrán háború kitörését követően a magyarországi nyilvánosság és média is korábban ismeretlen helyzettel szembesült. A szomszédunkban zajló tragikus események ráadásul egybeesnek a magyarországi országgyűlési választási kampánnyal. A médiának és különösen a közszolgálati médiának ilyen időkben kiemelt felelőssége van a megfelelő tájékoztatásban. Az elmúlt napokban politikai szereplők irányából súlyos kritika érte közszolgálati médiát és a média más szereplőit. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa álláspontja szerint ezek a megnyilvánulások alkalmasak lehetnek a közvélemény megtévesztésére és közhangulat indokolatlan felkorbácsolására.

A tanács ezt követően arra hívja fel a politikai élet szereplőinek figyelmét, hogy a választási kampány hevében is "fontos a józan hangvétel megőrzése, a szabad, sokszínű, és kiegyensúlyozott tájékoztatás befolyásmentes fenntartása", és "a kiegyensúlyozott és tárgyilagos tájékoztatás ebben az időszakban kiemelt jelentőségű". Majd azt írják:

A hatóság minden esetben az alkotmányos garanciák és a médiatörvény alapján jár el, a hozzá érkezett, a kiegyensúlyozatlanságra hivatkozó bejelentéseket a Médiatanács ki fogja vizsgálni, és megalapozott döntéseket fog hozni. A Médiatanács ezen túlmenően célvizsgálatot indít, amely bemutatja az országos elérésű, hírműsorokat szolgáltató televíziós csatornáknak a háborús helyzettel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét.

A Média1 cikke megjegyzi, hogy a közlemény alapján, bár csak most indítják a vizsgálatot az országos elérésű tévécsatornák ellen, a Médiatanács már most, előre úgy gondolja, hogy valójában azok a felelőtlenek, akik bírálatot fogalmaztak meg a közmédiával kapcsolatban. Miközben a grémium egyetlen bíráló szót sem fogalmazott meg a közmédiával kapcsolatban.

 

Koltay András, a Médiatanács elnöke néhány napja egy interjúban azt nyilatkozta, a média függetlensége "önmaga által gyártott mítosz", emellett többek között azt is elmondta, hoyg szerinte az emberek "nem igénylik, hogy bármelyik híradó kiegyensúlyozott legyen".

 

(Indexkép forrása: M1 híradó / YouTube)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló