2022. augusztus 18., Ilona

Mindenki ügye

#minimálbér #egyeztetés #munkaadók

A munkáltatókkal már egyeztet a kormány a 200 ezer forintos minimálbérről

Barna Benedek 2021.07.28. 12:36

Ezzel párhuzamosan csökkentenék a vállalkozások adóit.

 

Megkezdődtek a háttértárgyalások a kormány és a munkaadók között a következő évekre szóló minimálbér és garantált bérminimum megállapodás feltételeiről. A megbeszélésekbe a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát (MKIK) is bevonták – mondta el a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

 

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Orbán Viktor egy júniusi eleji gazdasági csúcskonferencián jelentette be, hogy emelni akarják a kötelező legkisebb munkabért és a szakmunkás minimálbért, illetve azzal párhuzamosan a munkáltatók terheit érdemben csökkentenék.

 

Bár a kormányfő az aktuális nemzeti konzultáció eredményeitől tette függővé a jövő évi minimálbér-emelést (amely az emojis plakátkampányban egy mosolygós arcot kapott),

a várakozások szerint a legkisebb kötelező munkabér 2022-ben eléri majd a bruttó 200 ezer, a garantált bérminimum pedig a bruttó 260 ezer forintot,

Mindkettő az ideihez képest 19 százalékkal lenne magasabb.

 

 

A kamara és a kormány is mindenképpen csökkenteni szeretné a vállalkozások terheit a minimálbér megemelése miatt, de Perlusz László a várható adócsökkentés mértékéről nem árult el részleteket, főleg azért sem, mert a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) még nem hívták össze (erre várhatóan szeptemberben kerül sor). Azt viszont elmondta a VOSZ főtitkára, hogy hasonló mértékű adócsökkentésre lesz szükség, mint 2017-ben, amikor a 15, illetve 25 százalékkal emelkedett a két legkisebb munkabér, és azzal párhuzamosan 5 százalékkal csökkent a szociális hozzájárulási adó.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló