2021. május 10., Ármin Pálma

Mindenki ügye

#koronavírus #elhunytak #járvány

Már 16 éves áldozata is van a koronavírusnak Magyarországon

2021.03.02. 13:16

Az eddigi legfiatalabb elhunyt 18 éves volt.

Müller Cecília az Operatív törzs keddi tájékoztatóján azt is elmondta, hogy megdőlt a korrekord az elhunytak között, "egy 16 éves fiatalt veszítettünk el tegnap, akinek súlyos alapbetegsége volt" – írja a Telex.

 

A koronavirus.gov.hu halálos áldozatokat nyilvántartó táblázata szerint az áldozat egy nő volt, aki nyirokrendszert érintő betegségben szenvedett. A Telex felidézi: az első tízezer elhunyt között a 15-19 éves korosztályban két áldozat volt: a két legfiatalabb egy 18 és egy 19 éves fiú volt.

 

Ahogy azt portálunk is megírta: hétfőn összesen 130 koronavírus-fertőzött hunyt el Magyarországon. A tisztifőorvos a járványhelyzet kapcsán a Telex beszámolója szerint azt mondta: korábban azt láttuk, hogy a halálozás felfutása 3-4 héttel követi a fertőzések felfutását, de most nem így van, nagyjából egyszerre fut fel a két görbe.

MTI Botár Gergely
Fotó: Botár Gergely / MTI

Müller Cecília közölte: továbbra is jelen van a vírus brit és a dél-afrikai mutáció hazánkban. Emellett beszámolt az AstraZenecával kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről, amelyek alapján amellett döntöttek, hogy el lehet tolni a második dózist. Mint mondta: a kutatások szerint a beadást követő 3-4. héten már 70-80 százalékos hatékonyságot mértek korcsoporttól függően (az idősebbeknél volt magasabb az érték). A Pfizerrel kapcsolatban is megállapították, hogy a halálos megbetegedések számát 80 százalékkal csökkenti már az első adag is a legidősebbek körében.

 

Kitért az amerikai Janssen új vakcinájára is, amely az uniós engedélyezésre vár. Elmodta: egyadagos Johnson eredményei biztatók, még a tünetmentes esetek kialakulását is megelőzi 70 százalék feletti mértékben, és a dél-afrikai eredményei is hasonlóan jók lettek.

 

(Indexkép: unsplash.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló