2022. január 18., Piroska

Mindenki ügye

#egészségügyi törvény #magyar orvosok szakszervezete

A törvény kudarca a több ezer egészségügyi dolgozó távozása az orvosszakszervezeti elnök szerint

2021.03.03. 13:49

Arról egyelőre nincs információ, hogy hogyan oszlik meg orvosszakmánként ez a szám.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató keddi bejelentése szerint az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését. Ez azt jelenit, hogy a dolgozók 5 százaláka, azaz nagyjából 5500 ember kiesik az ellátásból.

 

Mint az Infostart megjegyzi, az 5 százalék jelentőségére mutat, hogy már a járvány előtt is legalább tízezer egészségügyi dolgozó hiányzott a rendszerből.

A törvény kudarca, hogy ez a szám most 5500-zal növekszik

- mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke.

 

Szabad Zoltán úgy nyilatkozott, hogy arról nincs információ, hogy hogyan oszlik meg orvosszakmánként az 5500 távozó, miközben épp ezt lenne fontos tudni. Éppen ezért felmérésbe is kezdtek, de az az érzése, hogy "pontosan a Covid-osztályokról mentek el most nagyon sokan, mert iszonyatos volt a megterhelés".

A második hullámkor, amikor sokkal nagyobb terhelés volt a kórházakon, akkor is elhangzott az, hogy szakdolgozóból van kevés. Az intenzív szakápoló a vérzivataros időkben óriási kincs. Nem tudjuk, hogy az 5500 ember között mennyi ilyen van. Azt lehet tudni, hogy van olyan intenzív osztály, ahol 17 szakápoló feláll. Ez egy borzasztóan magas szám

- mondta a szakszervezeti vezető, aki úgy véli, aveszélyhelyzet körüli "militáns kommunikáció" kiégéshez és elfáradáshoz vezetett.

Szabad Zoltán - MOK - youtube atv
Szabad Zoltán MOK-elnök (Kép forrása: ATV / YouTube)

"Konkrétan tudom, hogy nagyon sokan várták a március 1-jét" - fogalmazott, hozzátéve: azt szintén tudni lehet, hogy sokan májusig írták alá új szerződésüket.

Egy olyan helyzetbe szorított bele számos egészségügyi dolgozót a kormány, amiben nem akarnak benne lenni, nem akarnak az egészségügyi szolgálati jogviszonynak az alanyai lenni, nem akarnak katonák lenni, miközben ezek az emberek mérhetetlenül lelkiismeretesek és odaadóan dolgoznak a betegeikért. Ezt a dilemmát így próbálják valószínűleg megoldani

- ecsetelte Szabad Zoltán.

 

Frissítés: Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szerda este az MTI-vel közölte, hogy a végső adatok beérkezése alapján az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka, több mint 106 ezer szakember választotta az egészségügyi szolgálati jogviszonyt, a kilépés mellett 4000-ren döntöttek (3,7 százalék). Ezzel párhuzamosan - szerdáig - csaknem 700 új belépő is érkezett a rendszerbe. Az OKFŐ szerint "a jelenleg kieső dolgozói létszám nem haladja meg az éves fluktuáció időarányos részét" és a betegellátás mindenhol biztosított. Jelenleg felmérik, hogy a dolgozók mely szakmai területekről távoztak.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló