2021. május 14., Bonifác

Mindenki ügye

#egészségügyi törvény #szerződés #egészségügyi ellátás

Új egészségügyi jogviszony: a dolgozók többsége aláírt, 5500 fő távozott

EÜ/MTI 2021.03.02. 16:56

Vannak intézmények, ahol átcsoportosítás szükséges a kiesett munkaerő miatt.

Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint

– közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató.

 

Azt mondta, hogy több mint 110 ezren dolgoznak az állami egészségügyi rendszerben, ennek a csoportnak a nagy része elfogadta az új szerződését.

Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi dolgozók 5 százaláka, azaz nagyjából 5500 ember most kiesik az ellátásból.

Az országos kórház-főigazgató egyébként úgy vélekedett, hogy az aláírók aránya akár még 96 százalékig is felmehet.

 

Nyilatkozni vasárnapig kellett, az új törvény szerinti foglalkoztatás hétfőn kezdődött. A tárgyalásokon sok kérdés, aggály fogalmazódott meg, Jenei szerint ezeket folyamatosan gyűjtik, egyeztetve a kórházi vezetőkkel. Azt mondta: nyitottak gondolkodni arról, hogy a következő időszakban miként tudnak még többet tenni a minőség javításáért.

jenei-zoltan-orszagos-korhaz-foigazgato-mti-sóki-tamás
Jenesi Zoltán (Fotó: Sóki Tamás / MTI)

 

Jenei szerint ebben a helyzetben minden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad, sőt akár javulhat is.

 

Megjegyezte, hogy vannak olyan kisebb városi kórházak, amelyekben egy-egy területen nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, ezeken a helyeken átcsoportosítással biztosítanak majd megfelelő körülményeket.

 

A Telex cikke felsorolt néhány kórházat, ahonnan problémát okoztak a távozások. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet II. számú belgyógyászati osztálya működésképtelenné vált, mivel 15 orvosból 12 távozott. A budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályról a 28 orvos közül 5 orvos és két rezidens nem marad az intézményben, az 54 szakdolgozóból pedig 17-en döntöttek a távozás mellett. Az érsebészetről is távoznak dolgozók. A kórházban átcsoportosításokkal oldják meg az ellátást. A Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjában a szerződés ellen tiltakozó közel 300 orvos nagy része pedig azzal a feltétellel volt csak hajlandó végül leszerződni, hogy ha május 31-ig nem teljesítik feltételeiket, akkor felmondanak.

 

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd kedden közös közleményt adott ki, amelyben azt írták: "Ha 2022-ben kormányváltás lesz, az új kormány vissza fogja adni az egészségügyi dolgozók korábbi státuszát".

 

Frissítés: A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház cükkünk megjelenését követően a Telexet arról tájékoztatta, hogy a II. belgyógyászati osztályon dolgozó orvosok közül 12-en aláírták az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, 4 orvos távozik. Így a fekvő- és járóbeteg-szakellátás az Intézetben biztosított, az osztály nem vált működésképtelenné.

 

(Indexkép: pexales.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló