2022. november 26., Virág

Mindenki ügye

#országgyűlési választás #ellenzéki összefogás #lista #egységben magyarországért

Körvonalazódik az ellenzék közös listája: ennyi helyet kaphatnak az egyes pártok


Hamarosan kész lehet a lista, már csak az MSZP, a Párbeszéd és Momentum listás helyeinek arányáról egyezkednek.

 

Újabb találkozót tartottak az ellenzéki pártvezetők – a miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter nélkül, de tudtával – írja az atv.hu.

A lap szerint közös lista majdnem kész van, de még akadnak nyitott kérdések.

A Márki-Zay Péter által a listára kívánt három roma politikussal kapcsolatban valamiféle kompromisszum körvonalazódik, a miniszterelnökjelölt kérését legalább részben teljesíteni fogják a pártok. Szintén egységesen elutasították viszont Márki-Zay azon kérését, hogy a Mindenki Magyarországért Mozgalom politikusai felkerüljenek a közös ellenzéki listára – ettől függetlenül Márki-Zay Péter MMM-es támogatói valamely ellenzéki párt kvótájának terhére természetesen a listára kerülhetnek még, de külön kvótát nem kapnak a pártoktól.

ellenzéki-vezetők--fb--karácsony-g
Kép forrása: Karácsony Gergely / Facebook

A lista első negyvenöt helyén várhatóan a következő arányban lesznek a képviselők, de itt még nincs megegyezés:

 

– DK 14
– Jobbik 12
– Momentum 8
– MSZP és Párbeszéd együtt 8
– LMP 3 vagy 4.

 

Az atv.hu azt írja: az LMP garanciát kapott a DK-tól, a Jobbiktól és a Momentumtól, hogy ha a várakozásokkal szemben nem 2, csak 1 egyéni győztese lesz a zöld pártnak, akkor is biztosítják számára a frakcióalakításhoz szükséges listás mandátumot.

 

Kisebb vita van viszont az MSZP-P listás helyeiről. Az MSZP ugyanis az atv.hu szerint egymaga szeretne annyi listás befutó helyet, amennyi a Momentumnak van, míg a DK, Jobbik, Momentum és LMP közös javaslata összesen kíván annyi befutó helyet juttatni az MSZP-nek és a P-nek, mint amennyije a Momentumnak lesz.

 

A lap úgy értesült, hogy itt is közel a megegyezés, az MSZP-P már összesen csak kilenc helyet akar, tehát egy mandátumról folyik a vita.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló