2024. június 22., Paulina

Mindenki ügye

#törvényjavaslat #kormánymegbízott #átnevezés #főispán

Úgy néz ki, újra főispánjaink lesznek

Barna Benedek 2022.06.21. 18:53

A történelmi hagyományokra hivatkozva át akarják nevezni a kormánymegbízottakat.

 

Fideszes körökben a kormánymegbízottakat főispánoknak nevezik, és egy új törvényjavaslat hivatalossá is tenné ezt a megnevezést – írta meg a Népszava.

 

A lap kiszúrta, hogy a Varga Mihály pénzügyminiszter jegyezte "Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról" nevet viselő salátatörvény többek között arról is rendelkezne, hogy átnevezik a kormánybiztosi tisztséget.

 

Varga indoklása szerint mindezt a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében tennék.

A főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Az európai országok esetében is számos példát találunk korábbi korokba visszanyúló kifejezések modern kori használatára. Az angolszász országokban több helyen a mai napig is használják a helyi önkormányzatok választott vezetőire az Alderman (a londoni City, Dél-Afrika, Kanada egyes kisebb települései) kifejezést, ami városatyát jelent és egy szép, régies, a hivatás szakralitását megragadó szinonimája a bürokratikusabb hangzású és érzelmű polgármester szónak. Hasonló példa, hogy Hollandiában a területi közigazgatásban végrehajtó pozíciót betöltőket nem tanácsosnak, hanem Wethoudernek, magyarra fordítva jogtartónak (jogbírónak) hívják

– érvelt a miniszter. 

D_MTI20220620020
Orbán Viktor a fővárosi és a megyei kormánymegbízottak körében. A Heves megyei kormánybiztos, Ignácz Balázs balról a második a hátsó sorban (Fotó: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Mint a Népszava írja, legszélesebb körben ismert jelentése szerint az ispán az a személy volt a középkorban, akit a király kinevezett a vármegyék élére. Később a tisztség neve főispán lett, és egyre inkább örökölhető pozícióvá vált. A főispán a királyt, az 1867-es kiegyezést követően a kormányt képviselte. A megyei főispánok mellett a XIX. század második felében városok élére is kineveztek főispánokat.

 

Az újság úgy tudja, hogy fideszes körökben amúgy is főispánnak nevezik a kormánymegbízottakat, ez emelkedne most törvényi szintre.

 

 

Mit üzen a kormány? – Ellenzéki reakciók

Főispán. Öblögessük egy kicsit ezt a szót. És értsük meg az üzenetet, amit a kormány üzenni akar azzal, hogy a kormánymegbízottakat eztán majd így kell szólítani

– írta a hírre reagálva Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán.

 

A Demokratikus Koalíció szintén a Facebookon reagált:

Vissza a középkorba! Magyarországnak főispánjai lettek, a forintot pedig aranyárban vesszük. Ludas Matyi, hol vagy?

– fogalmaztak bejegyzésükben.

 

A párt ügyvezető alelnöke és EP-képviselője, Molnár Csaba még keményebben kommentálta a dolgot. "Felkészül a király, a nádor, a főpohárnok és a főlovászmester? Az egészet meg kidobolja majd a kisbíró? Akinek meg nem tetszik, majd deresre húzzák! Őrület" – írta

 

 

Már letették az esküt a kormánybiztosok

 

Orbán Viktor hétfőn adta át a kinevezési okiratot a fővárosi és a megyei kormánymegbízottaknak, akik ezután letették hivatali esküjüket.

 

Heves megye új kormánybiztosa Ignácz Balázs, aki a Magyar Államkincstár agrártámogatási feladatok végrehajtásáért felelős igazgatói posztjáról érkezik a Heves Megyei Kormányhivatal élére. A hivatal nem ismeretlen számára, ugyanis 2021. júniusáig az agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztályt vezette.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló