2024. április 17., Rudolf

Mindenki ügye

#kormányrendelet #civil szervezetek #adományozás

Hátraarc: visszavonta a kormány a névtelen adományozást tiltó rendeletet

Barna Benedek 2021.07.17. 11:29

Ejtették a tervet.

 

Törölte a kormány a civil szervezetek adományozóinak bejelentési kötelezettségét – szúrta ki a HVG.

 

A szabályt július 1-től vezették be, de csak két hétig élt, a gyakorlatban nem volt idő alkalmazni, ugyanis pénteken megjelent a Magyar Közlönyben, hogy visszavonták az erről szóló módosítást.

 

A név szerinti bejelentés elrendelését követően a civil szervezetek tiltakoztak, mert szerintük megfélemlíthette volna az adakozókat, ha az állam számon tartja, kit támogatnak. Pár nappal később aztán Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár bejelentette, hogy változtatnak és csak az 500 ezer forint fölötti adományozókat kell majd megnevezni, de mostanáig nem történt semmi. A jelek szerint a kormány időközben teljesen le is tett az ötletről, nem kéri a nagyobb összegek befizetőinek a nevét sem. Az erről szóló rendelet szombattól hatályos.

 

A hvg.hu megyjegyzi: a rendelet egyébként a kormányhoz közel álló alapítványokra is vonatkozott volna, nekik is elő kellett volna állniuk az adatokkal. Köztük a felcsúti focicsapatot működtető "A Felcsúti Utánpótlásért Nevelésért Alapítvány", amely 2011 óta már majdnem 28 milliárd forint támogatást kapott.

 

(Indexfotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló