2024. április 20., Tivadar

Mindenki ügye

#fidesz #ellenzék #közvélemény-kutatás #pártok #szavazók

Kinek a szavazói között van a legtöbb idős, fiatal és diplomás? Így néznek ki a pártok táborai

Renczes Ágoston 2021.08.27. 12:32

A Republikon Intézet kutatása korcsoportok, iskolai végzettség, településtípus és világnézet szerint vizsgálta a szavazótáborokat. Mutatjuk a részleteket!

szallitotta_azonnali_1@2x

A liberális politikai thinktank, a Republikon Intézet arra vállalkozott az augusztus 26-án publikált kutatásában, hogy feltérképezze,

 

– hogyan kapcsolódik össze a választópolgárok világnézete, társadalmi helyzete és pártpreferenciája, valamint,
– hogy az ellenzéki összefogás mennyire fedi le a társadalom demográfiai összetételét.

 

Ennek megfelelően a kutatás a kormánypártokra és az ellenzéki összefogás hat pártjára fókuszál, így az elemzésben nem szerepelnek az ezeken a tömbökön kívüli pártok, mint például a Mi Hazánk vagy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

 

A kutatás a pártok szavazótáborát korcsoportok, iskolai végzettség, településtípus és világnézet szerint vizsgálta.

 

A kutatás eredméynei szerint

a Fidesz-KDNP választói között nagyjából arányosan oszlanak el a különböző korosztályokba tartozó szavazók.

Az MSZP szavazóinak több mint fele 60 év feletti (55 százalék), míg a Jobbik és a Momentum szavazói között a legmagasabb a 18 és 39 közöttiek aránya (54, illetve 51 százalék), mint az a lentebbi képen is látni:

szavazotabor1

 

A kormánypártok szavazóinak kétharmada vidéki városban vagy községben él, a szavazóik közel fele rendelkezik érettségivel, és 17 százaléknak van diplomája.

A párt szavazótáborában a három legelterjedtebb nézet az erős nemzeti érzés (26 százalék), a rend és stabilitás igénye (21 százalék), illetve a konzervatív szemlélet (18 százalék).

A kutatás úgy fogalmaz, hogy a Demokratikus Koalíció tipikus baloldali gyűjtőpártként működik, szavazóinak körében ugyanis a szocialista világnézet a legelterjedtebb (23 százalék), amit a szociáldemokrata és liberális világnézet követ.

A DK szavazónak körében a zöld, környezetvédő világnézet nem hangsúlyos.

A DK szavazóinak háromnegyede 40 év fölötti, de korban még így is viszonylag arányosan oszlik meg a párt szavazóinak tábora, ahogy iskolai végzettség szerint is.

szavazotabor2

A Jobbik táborának közel háromnegyede (73 százalék) vidéki városban vagy községben él.

A párt szavazóinak fele rendelkezik érettségivel vagy diplomával. A válaszadók által említett világnézetek sokféleségéből látszik a párt arculatának változása és centrum felé húzódása – a liberális világnézet a harmadik helyen áll –, azonban még mindig a nemzeti érzés, valamint a rend és stabilitás hívei állnak az első két helyen.

 

Az külön figyelemre méltó, hogy

a Jobbik szavazói között magasabb a liberálisok aránya, mint az LMP, az MSZP vagy a DK szavazói között.

szavazotabor3

Az MSZP szavazóinak mindössze 12 százaléka 40 év alatti, több mint fele pedig 60 évnél idősebb. A párt szavazóinak 39 százaléka érettségizett, és 41 százalékuk Budapesten vagy megyei jogú városban él. Az MSZP választói között a legmagasabb a magát szocialistának vallók aránya, szám szerint 42 százalék.

A kutatás szerint a Momentum szavazói között a legmagasabb a diplomások aránya, mégpedig 28 százalék.

A momentumos szavazótábor 27 százaléka Budapesten, 44 százaléka valamelyik vidéki városban lakik. A Momentum-szavazók 36 százaléka vallotta magát liberálisnak, ugyanakkor viszonylag magas, 13 százalék azoknak az aránya, akik elsődleges világnézetként a nemzeti érzést jelölték meg.

szavazotabor4

A Párbeszéd szavazói körében ugyanakkora a liberálisok aránya, mint a Momentum esetében (36 százalék), ezt gyakoriságban a zöld, környezetvédő (20 százalék) és a szocialista gondolkodás (16 százalék) követi.

A Párbeszéd a középkorúak pártja: az ő körükben a legmagasabb a többi párthoz képest – 52 százalék – a 40-60 év közöttiek aránya.

A Párbeszéd szavazóinak csaknem kétharmada rendelkezik érettségivel.

Az LMP pedig a budapestiek pártja, lagalábbis náluk a legmagsabb a fővárosban élők aránya: 34 százalék.

A támogatók 51 százalékának van érettségije vagy diplomája, és bár viszonylag arányos a tábor korosztályos eloszlása, a legnagyobb csoport 40 év alattiaké. A párt szavazói között a legfontosabb érték a környezetvédelem, ezt 22 százalék választotta, ugyanakkor a rend és stabilitás is megjelenik az LMP szavazók fontos értékei között.

 

A bizonytalanok körében a három legelterjedtebb nézet a rend és stabilitás, a környezetvédelem és a liberális látásmód. Ebben a csoportban a többség 40 év alatti és a vidéken élő.

 

A Republikon Intézet kutatása nem, kor, településtípus, végzettség szerint az ország felnőtt lakosságára reprezentatív, és 5000 fős minta alapján, személyes megkérdezéssel készült még 2021. január 8. és február 4. között. A felmérést a Závecz Research készítette.

 

A teljes elemzést itt lehet elolvasni.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

(Képek forrása: Republikon Intézt; Indexfotó: Ujvári Sándor / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló