2022. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

Két és fél km-es élőlánc a tanárokért

Csarnó Ákos 2022.10.05. 10:46

Egerben egyelőre nincs semmi megmozdulás.

FRISSÍTÉS!!!

Egerben és Heves megyében több helyen is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

 

2022. október 5-re – az Oktatás Világnapjára - országos, egységes sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Kérték az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, szakszolgálatokban dolgozókat, hogy ezen a napon ne vegyék fel a munkát.

 

Az országban több ponton, Szombathelytől Miskolcig, de leginkább Budapesten csatlakoztak az eseményhez. Nemcsak a tanárok, hanem diákok is demonstrálnak. Budapesten például 2,5 km-es élőláncot alakítottak ki.

 

 

Információink szerint szervezett esemény Egerben nincs, egyéni akciókat pedig helyettesítéssel oldják meg intézményen belül.

 

A mai napi események kiváltó okáról a PDSZ közleményt adott ki korábban:

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megdöbbenve értesült a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyilvánvalóan jogsértő lépéséről. Tisztában vagyunk azzal, hogy a munkamegtagadást a munkáltató szankcionálhatja, azonban ennek arányosnak kell lenni az okozott kárral. Ez az intézkedés – a jogviszony azonnali megszüntetése – ennek a követelménynek nem felel meg. A kollégák eltávolítása az iskolából sokkal nagyobb mértékben csorbítja a tanulók tanuláshoz való jogát, mint a polgári engedetlenség idején elmaradt néhány óra.
Reméljük az érintettek igénybe fogják venni a PDSZ ügyvédjének segítségét, melyet mér felajánlottunk.
Annak érdekében, hogy az oktatásban dolgozók hangot adhassanak jogos felháborodásuknak, 2022. október 5. után október 14-re is a folyamatba levő gördülő sztrájk részeként országos sztrájkot hirdetünk. Ezen a napon lesz 1 éve, hogy a PDSZ és PSZ megfogalmazta sztrájkköveteléseit, melyet másnap eljuttattunk a miniszterelnöknek.
Egy éve alázza a kormány az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit azzal, hogy semmibe veszi a követeléseket és most már tárgyaló asztalhoz sem ül le és már törvény is rendelkezik arról, hogy az állam akadályozza a pedagógusokat a nyomásgyakorlás végső eszközének - a sztrájknak – gyakorlásában. Ezzel a magatartásával sodorta bele például a most eltávolított kollégáinkat a polgári engedetlenségbe.

2022. szeptember 30
A PDSZ Országos Választmánya

indexkép: PDSZ facebook

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló