2021. június 14., Vazul

Mindenki ügye

Kell a hely a luxushotelnek, ezért lebontják a több mint 50 éves cölöpházakat a Fertő-tónál

ÚGYTUDJUK.HU 2019.11.30. 00:00

A Fidesz-közeli vállalkozók szerint nincs szükség a világörökségi védettségben szerepet játszó épületekre.

 

Ahogy korábban is írtuk, a Balaton után a Fertő-tó is a NER játszótere lesz a jövőben, ugyanis négycsillagos szálloda, kikötő és 16 teniszpálya épül az eddig békés tó partjára. A tervek szerint így rövid idő alatt, napi háromszáz teherautóval kebelezik be a Fidesz-közeli vállalkozók a környéket.

 

A 24.hu cikkéből kiderül, hogy a közpénzből pörgő gigaprojekt a világörökségi védettségben szerepet játszó cölöpházakat sem kíméli. A lap szerint a helyi nemzeti park területén Mészáros Lőrinc cége vezényli az építkezést, amely ellen hiába tiltakoztak már többször is a helyiek.

 

Fotó: Pinterest

 

A projekt fejlesztési terveiben nem szerepeltek nádtetős épületek, mivel ezt a katasztrófavédelem tűzvédelmi szempontból nem engedélyezi a fejlesztési területen és a jelenlegi elhelyezési megoldást a helyi építési szabályzat sem teszi lehetővé

 

– írta Farkas Ciprián, Sopron fideszes polgármestere, majd hozzátette:

 

A jelenlegi főmóló és a nádtetős építmények sem katasztrófavédelmi, sem pedig környezetvédelmi szempontból nem felelnek meg a hatályos hazai és uniós jogszabályoknak, így ezek hosszútávú fenntartása nem lehetséges.

 

Azaz az 1966-ban épült cölöpházakat bontani fogják. A beruházást egy 2017-es tűzvész is megkönnyíti, amikor a 21 cölöbházból 10 leégett. A megmaradt házakat osztrák, illetve magyar magánszemélyek, valamint magyar cégek, szervezetek (például a rendőrség) használják, amikre többen komoly összegeket költöttek a közelmúltban.

 

Az elbontásra azért derült fény, mivel a soproni önkormányzat éves közmeghallgatása sem a megszokott módon zajlott a koronavírus-járvány miatt, így írásban feltett kérdésekre válaszolt Farkas. A polgármestert Major Gyula, a Fertő tó barátai nevű civil szervezet vezetője kérdezte meg a tó partjára szánt gigaberuházás néhány részletéről.

 

(Via ugytudjuk.hu) 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló