2021. június 14., Vazul

Mindenki ügye

A Balaton után a Fertő-tó lesz a NER újabb játszótere

UGYTUDJUK.HU 2019.11.30. 00:00

Négycsillagos szálloda, kikötő és 16 teniszpálya épül az eddig békés tópartra.

 

Állami pénzből épülhet négycsillagos szálloda, kikötő és 16 teniszpálya a Fertő-tó partjára. A nemzeti park területén Mészáros Lőrinc cége vezényli a beruházást, amely ellen hiába tiltakoztak a helyiek – kezdi cikkét a 24.hu. A közpénzből pörgő gigaprojekt a világörökségi védettségben szerepet játszó cölöpházakat sem kíméli.

 

Sok milliárdos állami projektet terveznek a Fertő tó mellé, a tóparti nádas csendjét hamarosan munkagépek moraja váltja fel.

 

A cikk szerint a helyiek eddig 500 forintos lángosért jártak a partra, hamarosan a négycsillagos szálloda vendégeinek és a vitorlások tulajdonosainak játszótere lehet a tó.

 

Sopron fideszes polgármestere, Farkas Ciprián szerint a Fertő-tó élvezetére eddig nagyon kevés embernek, csak a kiváltságosoknak volt lehetősége. A helyiek viszont kínjukban nevetnek ezen, mert szerintük éppen a luxuskomplexum megépülte után lesz ez a helyzet.

 

A projekt kivitelezésével az állami tulajdonú, a Magyar Turisztikai Ügynökséghez (MTÜ) tartozó Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t bízták meg, aminek az élére a KDNP soproni alelnökét, Kárpáti Bélát nevezték ki, bár valószínűleg nála nagyobb erők mozognak Fertőrákos határában.

 

Az eredeti tervek szerint a beruházásnak 2020-ra kellett volna elkészülnie, de idáig még egy kapavágás sem történt, pedig a strandot már két éve bezárták, a büféseket elküldték.

 

Fotó: pixabay.com

 

A közbeszerzés győztese – természetesen – a Mészáros és Mészáros Kft. lett. Az első körben 9,3 milliárdból építhet kikötőt 813 vitorlásnak és 500 csónaknak. Emellett Mészáros cége a meder kotrását, a partfal kialakítását, a tereprendezési munkákat és a közművesítést végezheti el a strand területén.

 

Ugyanakkor a helyiek által korábban látogatott, mára már lezárt és őrbódéval biztosított strand rendbetétele már nincs tervben.

 

Pedig jelentősen megváltozik majd a környék: összesen 880 autónak épül parkoló, nem spórolnak a térkővel, jelentősen hozzányúlnak a parthoz, és a szállodáról se feledkezzünk meg.

 

Mindez a Fertő-Hansági Nemzeti Park területén történik, ami többek között Natura 2000-es besorolású, Ramsari terület. Sőt, 2001 óta az UNESCO világörökségi védelme alatt álló kultúrtáj, és a környezetvédelmi engedélyeket megalapozó tanulmány szerint is kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területen, illetve különleges madárvédelmi területen fekszik.

 

A napi 300 tejerautó Fertőrákos főutcáján közlekedik majd, ahol az út mellett egyébként 100-150 éves házak is állnak. A luxusszálloda elkészülte után pedig az autóforgalom lesz jelentős az eddig békén környéken.

 

A lap megkereste kérdéseivel a nemzeti parkot, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t, valamint Sopron, illetve Fertőrákos polgármesterét is, hogy mondják el, szerintük azon túl, hogy körülbelül 150 munkahelyet teremt és turistákat vonz a beruházás, mi indokolja, hogy egy ilyen hatalmas komplexum épüljön egy természetvédelmi területen. Válasz egyik helyről sem érkezett.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Mit neki az egri Hotel Flóra! 18 milliárdért épít luxusszállót Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló