2022. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #védőoltás #kásler miklós #társaság a szabadságjogokért #jogsértés

Kásler utasította az igazgatókat, hogy név szerint dokumentálják, mely iskolások nem kaptak oltást

ugytudjuk.hu 2021.08.19. 19:20

A TASZ szerint ez jogsértő.


Kásler Miklós augusztus 17-én kelt leveléből kiderül, hogy előreláthatólag augusztus 30-31-én és szeptember 2-3-án zajlik majd az iskolai „oltási akció”, amelynek keretében a kormány az iskolákban is elérhetővé teszi az oltást a még be nem oltott, 12 éven felüli tanulók számára. Az emberi erőforrások minisztere utasításba adta az iskolavezetőknek, hogy mérjék fel a 12. életévüket betöltött tanulók iskolai COVID-oltása iránti szülői igényeket. A felméréshez egy „jelentkezési lapot” is jár, amit az iskoláknak – az utasítás szerint – valamennyi szülővel ki kell töltetniük, sőt a kitöltött jelentkezési lapot a tanulók személyi aktájához kell csatolniuk – idézi fel közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

 

Ugyan a TASZ üdvözli, hogy a kormány azzal is segíti a minél szélesebb átoltottság elérését, hogy „házhoz viszi” az oltást a tanulók számára, viszont szerintük a miniszter olyan adatgyűjtést rendelt el, amely messze túlmegy a jogszerű adatkezelés határain.

Ha az iskolavezetők fenntartások nélkül követik a miniszter utasításait, akkor nemcsak a szülők, tanulók oltás iránti igényeit mérik fel, hanem név szerint feltérképezik az iskolába járó tanulók átoltottságát. Ennek az adatkezelésnek pedig jelenleg nincs sem jogalapja, sem pedig legitim célja, ezért sérti a tanulók és a szülők személyes adataik védelméhez fűződő alapvető jogát.

– írják, majd hozzáteszik, hogy a  NAIH-hoz fordultak a jogsérelem orvoslása érdekében, kérve azt is, hogy rendelje el a jogellenes adatkezelés alapját képező dokumentumok megsemmisítését is.

 

Hozzáteszik, hogy a "jelentkezési lapot nemcsak annak a szülőnek kell kitöltenie, aki kéri a védőoltást a gyermeke számára, hanem azoknak a szülőknek is, akik nem kérik azt. Mi több, az utóbbi csoportba tartozó szülőknek arról is nyilatkozniuk kell, hogy miért nem kérik az oltást gyermekük számára: azért, mert a gyermek már be van oltva, avagy más okból."

kásler - bruzák noémi mti-
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

 

A TASZ szerint ahhoz, hogy legyen elegendő vakcina az oltás helyszínén kétségtelen, hogy az iskolai oltás megszervezéséhez elengedhetetlen előzetesen felmérni, hogy mely tanulók szülei tartanak igényt az oltásra. Nem indokolható viszont az oltást nem kérők adatainak gyűjtése,

személyes adatot jogszerűen kezelni ugyanis csak előre meghatározott cél érdekében lehet.

– írják.

 

A TASZ azt tanácsolja az iskoláknak, hogy ha el akarják kerülni jogellenes adatkezelés veszélyét, a legjobb, ha az oltást visszautasító szülők, tanulók adatait nem tartják nyilván. A szülőknek azt fontos tudatosítaniuk, hogy az oltás visszautasítására vonatkozó kérdésre nem kötelező válaszolniuk. 

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Indexfotó: Mónus Márton / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló