2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

#ausztria #benzin #üzemanyag #benzinárstop

Kártérítési per is lehet a benzinmizéria vége az osztrák jogprofesszor szerint

ugytudjuk.hu 2022.05.29. 19:01

Walter Obwexer, a Bécsi Egyetem Jogtudományi Intézetének dékánja szerint a külföldiek megkülönböztetése a kutakon állampolgárság alapján történő diszkriminációnak minősül.

 

Mint ismeretes, a magyar kormány az elmúlt időszakban több hatósági árstopot is bevezetett, így a üzemanyagok árait – a 95-ös benzin és a dízel literenkénti árát 480 forintban – maximálta.

 

Az osztrák ORF magyar kiadásának cikke arról számol be, hogy Walter Obwexer, a Bécsi Egyetem Jogtudományi Intézetének dékánja szerint a magyar rendszámú gépjárművek tulajdonosai többnyire magyar állampolgárok, akik a rendelkezésnek köszönhetően előnyben részesülnek.

Elmondta: az indirekt megkülönböztetést tiltja az Európai Unió, ha ezt nem támasztja alá valamilyen megalapozott indok.

Az nem elég, ha az anyagi terhet nevezné meg Magyarország a megkülönböztetés indokaként és ezzel a rendelkezés jogsértő lenne az Európai Unión belül. Ha viszont a magyar családok tehermentesítésével indokolná Magyarország a rendelkezést, akkor az már egy elfogadható, de még mindig nem arányos indoklás lenne – közölte az ORF-nek adott interjújában Walter Obwexer.

 

A jogász azt tanácsolja, hogy ha valaki piaci áron vásárol üzemanyagot Magyarországon, akkor őrizze meg a tankolás blokkját, hiszen nem lehet kizárni azt sem, hogy kártérítési gyűjtőpert indítanak a károsultak.

 

(via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló