2021. szeptember 17., Zsófia

Mindenki ügye

#koronavírus #iskola #tanév

Káosz várható – Idén nyáron sem találták ki, mit kell csinálnia egy iskolának fertőzés esetén

Nagy Donát 2021.08.26. 09:55

Ahogyan tavaly, most is ad hoc kell valamit csinálniuk az intézményeknek baj esetén, ugyanis semmilyen eljárási rendet nem készítettek számukra. Az államtitkár a feltett kérdésekre sem válaszol.

Már csak 4 munkanap van hátra a tanévkezdésig, de továbbra sem kaptak az intézmények semmilyen utasítást a fertőzés elleni védekezésre és az esetleg megjelenő fertőzések esetén teendő intézkedésekre vonatkozóan, írja a Civil Közoktatási Platform Ügyvivő Testülete.

 

A közlemény szerint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár nem válaszolt arra a levelükre, amelyben a protokoll meglétéről és a tervezett intézkedésekről, előírásokról kérdezték.

Minden jel arra mutat, hogy ezen a nyáron sem készült semmilyen protokoll, amelyet a különböző járványügyi helyzetekben követni kellene, továbbra is rögtönzések, naponta változó, egymásnak ellentmondó utasítások várhatóak a járvány súlyosbodása esetén

– írja Ercse Kriszta, a CKP szóvivője.

 

student-5561005_1280
Fotó: Pixabay

 

A Testület úgy tudja, sok országgal ellentétben nem fogják tesztelni a diákokat sem a tanévkezdéskor, sem rendszeresen a tanév során.

Arról sincs útmutatás, hogy hány iskolapolgár megbetegedése esetén kerülhet sor a jelenléti oktatásról digitálisra való átállásra.

A szakképzéssel ellentétben a köznevelésben nem kapnak döntési jogosultságot az áttérésre, a zárásra az intézményvezetők, és továbbra is napokat kell várni az operatív törzs döntésére, lehetővé téve ezzel a fertőző gócok kialakulását. Sőt, idén sem lesz valódi, kiterjedt kontaktkutatás.

Sok intézményben továbbra sem tudhatják meg a szülők, ha az iskolában, az osztályban fertőzötteket találnak.

A közlemény szerint az ombudsman állásfoglalása ellenére most is lesznek majd olyan intézmények, akik nem tekintik igazoltnak a fertőzésveszély miatti hiányzást, és nem segítik az otthon maradni kényszerülőket.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló