2021. június 15., Jolán Vid

Mindenki ügye

#oltás #kína #szputnyik v #oroszország #sinopharm

Jövő héttől oltanak tömegesen a kínai vakcinával, az oroszok viszont kevés Szputnyikot küldtek

EÜ/MTI 2021.02.20. 14:46

Kína leszállította a vállalt mennyiséget, de Oroszország nem.

Szerdától két hét alatt több mint 465 ezer koronavírus elleni oltás beadására van lehetőség, ez több, mint amennyi embert eddig összesen beoltottak - közölte az oltási munkacsoport vezetője szombaton a közmédiával. György István kiemelte: ahhoz, hogy ezeket az oltásokat ténylegesen el lehessen végezni az kell, hogy aki értesítést kap, fel is vegye az oltást.    

Jövő héten a háziorvosok 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak. Előbbivel korcsoporti korlátozás nélkül a krónikus betegeket, utóbbival a 18-59 éves krónikus betegeket oltják. Emellett a háziorvosok 10-10 idős embert kórházi oltópontokra irányíthatnak, ahol az érintettek Pfizer-vakcinát kapnak - ismertette.    

A munkacsoport vezetője beszélt arról is, hogy a nyugati vakcinaszállítmányok továbbra is akadozva érkeznek, azokból a lakosság átoltását csak lassan lehetne megvalósítani. György István ezért nagy segítségnek tartja, hogy a kormány törekvéseinek köszönhetően sikerült oltóanyagot beszerezni Kínából és Oroszországból is.
    

A Sinopharm vakcinájából eddig 550 ezer, a Szputnyik vakcinából 46 ezer adag érkezett. A további orosz vakcinák szállításának pontos ideje még nem ismert, a kínai oltóanyagból viszont március 15-e után ismét 500 ezer adag érkezik - mondta. Kitért arra is: tömeges oltás esetén több mint 7100 helyen tudnak oltást adni, és egy hét alatt több mint 1,5 millió embert tudnak beoltani, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre.    andornaktálya-oltás-mti-komka A Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak, mindegyikből több mint tízmillió adagot adtak már be világszerte - mondta György István.

 

A 444.hu eközben arról írt, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 22-én állapodott meg Oroszországban a Szputnyik V nevű vakcinák megvásárlásáról. Akkor azt mondta, a megrendelt összesen kétmillió adagból 30 napon belül leszállítanak az oroszok 600 ezret, a következő hónapban egymilliót, az utolsóban pedig 400 ezret. A 30 napos határidő vasárnap jár le, eddig viszont csak 45 600 adag Szputnyik érkezett, ez az újabb százezerrel felmegy 145 600-ra, de ez még mindig igen távol van az első 30 napra ígért 600 ezertől.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló