2024. április 17., Rudolf

Mindenki ügye

#rendszám #autó #rendszámtábla

Jóval kevesebb variációja lesz az új magyar rendszámnak, mint azt elsőre gondolnánk

Nagy Donát 2021.06.10. 10:07

Legyártották az első, címeres rendszámokat, amikkel egy év múlva fogunk először találkozni az utakon.

Nemrég írtunk róla, hogy új formátuma lesz a Magyarországon felszerelendő rendszámoknak.

A 3 betű 3 szám kiosztásról 4 betű 3 számra változik a formátum, a betűket pedig egy magyar címerrel választják el középen.

A már kiadott, és jelenleg is használt rendszámokat nem kell lecserélni, azok szépen lassan kikopnak majd. Az új, egy betűvel meghosszabbodó rendszámokat jövő júliustól adják ki az autókra.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Azt hihetnénk, hogy az eggyel több betű miatt megsokszorozódik a kiadható variációk száma, ez azonban nem így van.

A jövő júliustól kiadható rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók vagy a DZ kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk.

– írja a kormany.hu.

 

Azaz eleve nem lehet majd a SZ, CS, LY, GY, NY, TY és ZS "kombinációkat" használni, de az első taktusban eleve nem lehet majd keverni a magán- és a mássalhangzókat. Így több száz variáció kiadása eleve ugrik.

Bár a hírben nem említik, a karaktertípus is megváltozik, a szögletes számok és betűk helyett egy kicsit díszesebbet választottak a szakemberek.

Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák is, az eddigi "E", "M", "P", "SP" és "Z" betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen "I" (ideiglenes) betűjelűeket adnak majd ki. A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek. A muzeális jellegű járművekre kiadható OT rendszámok készlete szintén kimerülőben van, azok a továbbiakban a két betűjel mellett az eddigi három helyett négy számjegyet tartalmaznak majd.

 

A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések az új formátumban is kiadhatók lesznek. A módosított előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését is.

 

Magyarországon 1958 és 1990 között a már-már nosztalgikus 2 betű – 4 szám kombinációval ellátott rendszámokkal futottak az autók. A 3 betűből, illetve 3 számból, egy magyar zászlóból és egy nagy H betűből álló kombinációt 1990 nyarán vezették be Magyarországon, ez kapott 2004-ben, az uniós csatlakozáskor kék alapszínt, a hazai trikolór helyét pedig a sárga EU-csillagok vették át.  

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló