2024. május 20., Bernát Felícia

Mindenki ügye

#rendszám #rendszámtábla

Hivatalos: 2022-től egy betűvel meghosszabbodnak a magyar rendszámok

Nagy Donát 2021.06.02. 10:26

Jövő nyáron érkeznek az újfajta táblák a járművekre.

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet az új rendszámokról. A korábbi értesülésektől kissé eltérően a négy betűből és három számból álló új rendszámtáblákat nem jövő tavasszal, hanem 2022. július 1-től vezetik majd be.

A négy betű két-két betűre tagozódik majd, közte a magyar címer lesz felfestve, és az első két betű vagy két magánhangzó, vagy két mássalhangzó kell legyen. Ékezetes magánhangzók, illetve a DZ kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek a rendszámokon.

A taxik TX-betűkkel kezdődő sárga rendszámokat kapnak majd. Marad a világoskék diplomatarendszámokban a CD-kezdés, és marad az oldtimereknek is az OT – utóbbiak a mai napig az EU csatlakozás előtti régi stílusú, magyar trikolóros verziót használják. 

 

 

A rendelet szerint „a Magyar Honvédség járműveire a HA, a rendőrség járműveire az RA, az Országos Mentőszolgálat járműveire az MA kezdő betűjelű, a NAV járműveire NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járműveire a BA betűjelű, különleges rendszámtábla szerelhető fel, ami a jármű forgalomból történő kivonása után e szervek más járműveire is felszerelhető.

 

Az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen „I” (mint ideiglenes) betűjelűeket adnak majd ki.

SU NA - 666

Továbbra is lehetőség lesz egyéni rendszámtáblákra, erről azt mondja a rendelet, hogy „legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből” állhat majd. Ékezetes magánhangzók nem lehetnek benne, a számjegyek helyén nem szerepelhetnek csak nullák.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló