2022. augusztus 13., Ipoly

Mindenki ügye

#európai unió #orbán-kormány #női kvóta #nemi egyenlőség

Jön a kötelező vállalati női kvóta az EU-ban, a magyar kormány támogatásával

Kósa András/Azonnali.hu 2022.03.15. 14:06

Legkésőbb 2027-re minden az Európai Unióban működő vállalkozás vezetésében legalább 40 százalékban nőket kell foglalkoztatni.

azonnalipp

Elfogadta az EU-tagállamok szakminisztereiből álló Európai Unió Tanácsa (annak is foglalkoztatási-, és munkaügyi miniszterekből álló testülete) hétfőn azt az akciótervet, aminek értelmében 2027-re minden az EU-ban bejegyzett vállalkozás vezetésében 40 százalékos kötelező női kvótát vezetnének be.

 

A Foglalkoztatási-, Szociálpolitikáért-, Egészségügyi-, valamint Fogyasztói Jogokért Felelős Tanács üléséről kiadott hivatalos értesítés szerint magyar részről Ekler Gergely, a családokért felelős tárca nélküli miniszter stratégiai államtitkára vett részt a döntésben, bármiféle különvéleményről nem ír a dokumentum. A Tanács az elfogadott terveket most az Európai Parlament elé terjeszti, ezután lehet belőle majd jogszabály.

vallalat-nok
Fotó: Pxhere

Élisabeth Borne, az EU soros elnökségét adó Franciaország munkaügyi minisztere az Európai Tanács honlapja szerint úgy kommentálta a döntést, hogy

az mérföldkő lehet a nők fölött még mindig létező „üveg plafon” eltüntetésében az üzleti életben.

A tervezet szerint ugyanakkor a rendelkezést az uniós cégek anyavállalatainak országában kell érvényesíteni, vagyis, egy Magyarországon működő német multi esetében elég lesz ezt a német központban a 40 százalékos női kvótát alkalmazni a vezetésben.

 

A Politico brüsszeli lap Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki egy Twitter üzenetben azt írta, biztos benne, hogy a szabályozás működni fog a valóságban is a nemek közti egyenlőség elérése érdekében.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló