2023. május 28., Emil Csanád

Mindenki ügye

#rendszám #rendszámtábla

Közzétették az első hivatalos képeket az új rendszámtáblákról

Barna Benedek 2022.06.10. 12:30

A július 1-től újonnan forgalomba kerülő járműveken már ezeket fogjuk látni.

 

Eddig csupán néhány tervezetet lehetett látni az új hazai rendszámtáblákról, pénteken viszont a Magyar Távirti Iroda közzétette az első hivatalos képeket is ezekről. 

 

A négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat a nyár közepétől vezetik Magyarországon, mert a jelenlegi karakterkészlet adta lehetőség a vége felé közeledik – emlékeztet a hirado.hu.

 

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem kell újakra cserélni, azok a továbbiakban is használhatók maradnak. A hosszabb rendszámok a járműállomány fokozatos megújulásával, felmenő rendszerben váltják majd fel a régieket.

 

Jelezte azt is, hogy az új típusú rendszámtáblák a már megszokott összegekbe kerülnek, a hatósági jelzések kiadásának tizenkét éve változatlan költségei júliustól sem emelkednek.

 

Címerrel kettéválasztott négy betű lesz a hagyományos renszámtáblákon. A 2022. július 1-től újonnan forgalomba kerülő járművek rendszámtáblájának mintája:

D_DEM20220608005

A környezetkímélő járművek rendszámtáblájának mintája:

D_DEM20220608011

Az egyedi rendszámokhoz hatbetűs szóra lesz szükség. A 2022. július 1-től újonnan forgalomba kerülő járművek egyedi rendszámtáblájának mintája:

egyedi-rsz-mti

A rendőrök RA-s rendszámokkal üldözik majd a bűnt, míg a Magyar Honvédség járművei HA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek. A 2022. július 1-től újonnan forgalomba kerülő rendőrségi járművek rendszámtáblájának mintája:

rendőr-rsz-mti

A taxisok a TX-megjelölést kapták. A 2022. július 1-től újonnan forgalomba kerülő taxik rendszámtáblájának mintája:

D_DEM20220608014

Az I pedig az ideiglenességet fogja jelölni. A 2022. július 1-től felszerelhető, ideiglenes, idővel lejáró rendszámtábla mintája:

ideigl-rsz

A 2022. július 1-től felszerelhető (pl. mezőgazdasági gépekre) ideiglenes rendszámtábla mintája:

mezog-ideigl

A diplomáciai járművek rendszáma hat számjegyű lesz, különleges betűkóddal. A 2022. július 1-től újonnan forgalomba kerülő diplomáciai járművek rendszámtáblájának mintája:

diplomáciai-rsz-mti

 

(Fotók: Demecs Zsolt / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló