2021. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

#kormány #koronavírus #járvány #veszélyhelyzet

Ismét meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet a kormány

Barna Benedek 2021.11.24. 14:51

Erről Semjén Zsolt nyújtott be javaslatot.

 

Újabb salátatörvényt nyújtott be a parlamentnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, melynek a legfontosabb intézkedése az, hogy

a kormány 2022. június elsejéig meghosszabbítaná a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet.

szúrta ki a Menedzsment Fórum.

 

A veszélyhelyzetet legutóbb szeptemberben hosszabbították meg, akkor 2022. január 1-jéig, azaz jelen állás szerint akkor szűnne meg. Az újabb hosszabbítást azzal indokolják, hogy a járvány még nem tűnt el, ráadásul a koronavírus mutálódik is, és a negyedik hullám kiszámíthatatlansága miatt "elengedhetetlen a fokozott és hatékony védekezés lehetőségének biztosítása", a rendkívüli jogrend pedig megteremti "a hatékony és gyors döntéshozatal" lehetőségét, hogy "a járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni".

 

Mint azt az mfor.hu cikke megjegyzi: a törvénymódosító azt is hozzáteszi, hogy amennyiben a járványhelyzet engedi, a kormány le fogja fújni ezt a különleges jogrendet.

orbán-semjén-mti-balogh-zoltán
Semjén Zsolt és Orbán Viktor a parlamentben (Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

A törvénymódosító-halmazban számos olyan intézkedés hatályát is meghosszabbítják, melyeket a veszélyhelyzet miatt hoztak meg, így

 

– az itthon kiállított, és 2020. március 11. és 2020. július 3. között vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmányok érvényességi idejét 2022. június 30-ig kitolták.

 

– a 2020. november 4. és 2022. február 28. között lejárt vagy lejáró tartózkodásra jogosító okmányok, valamint a letelepedési engedély és bevándorlási engedély okmányok (a rövid időtartamú beutazásra jogosító vízum, valamint a tartózkodási engedély átvételére jogosító vízum okmányok kivételével) szintén 2022. június 30-ig lesznek érvényesek


– a hosszabbítások alól ugyanakkor kivétel a koronavírus védettségi igazolványa, ami értelemszerűen továbbra is a lejáratáig érvényes

 

– továbbra sem kell nyelvvizsgát tenni ahhoz, hogy a felsőoktatásban résztvevő hallgatók megkapják a diplomájukat (a mostani módosítás a 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között sikeresen záróvizsgázókra vonatkozik)

 

Mivel jövő tavasszal lesznek az orsszággyűlési választások, a javaslat arra is kitér, hogy a választás kitűzése az Alaptörvényből következik, ezért azt a különleges jogrend fennállása nem befolyásolja.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló