2023. december 6., Miklós

Mindenki ügye

#önkormányzat #adó #kormányrendelet

Így kell válságot kezelni: megint eltiltották az adóemeléstől az önkormányzatokat


És nem vethetnek ki új adókat sem.

 

Ahogyan 2021-ben, úgy 2022-ben sem vethetnek ki új adókat, a meglévőket pedig nem emelhetik az önkormányzatok - derül ki a Magyar Közlöny csütörtök éjjel megjelent számából.

 

Az Orbán Viktor által jegyzett kormányrendeletben úgy fogalmaznak:

1. § (1) A 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2. napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
(2) Az önkormányzatnak a 2020. december 2. napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben is biztosítania kell.
(3) A települési önkormányzat a 2021. évre és a 2022. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.

Ez természetesen jelentős érvágás az amúgy is legatyásodott önkormányzatoknak, hiszen a válság miatt elvett bevételek és a gazdasági visszaesés mellett a felpörgő infláció is sújtja a településeket.

 

Hiába a kormány minden igyekezete, a baloldali önkormányzatok így is adót emelnek

 

Persze hiába mindez, a Fideszt egy pillanatra nem zavarta össze a saját maga által megalkotott rendelet, és rendszeresen azzal vádolják meg a "baloldali" (értsd: nem fideszes) önkormányzatokat, hogy azok adót emelnek.

 

Így tett például Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli minisztérium parlamenti államtitkára is még októberben. Mivel nagyon érdekelt minket, hogy tud egy önkormányzat törvénytelenül adót emelni ebben az országban, ezért az ugytudjuk.hu rákérdezett a szombathelyi önkormányzatnál, hogyan is zsigerelik ki a választópolgárokat a kormány kikerülésével.

 

Nos, sehogy, sőt: a szombathelyi önkormányzat közölte: 2020-ban a kihirdetett veszélyhelyzet miatt nehéz helyzetbe került, helyi érdekeltségű vállalkozások segítése érdekében módosította a közterület használatának szabályairól szóló önkormányzati rendeletet, így már áprilistól biztosította a kedvezményes közterület-használati díjat (ezt a kormány csak májustól tette kötelezővé). Ezt követően 2021-ben döntöttek a teraszokat érintő díjak elengedéséről, megelőzve a kormány erre vonatkozó döntését.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló