2024. április 20., Tivadar

Mindenki ügye

#fidesz #ellenzéki összefogás #közvélemény-kutatás #pártszimpátia

IDEA: A Fidesz támogatottsága hónapról hónapra nő


Ha most vasárnap lennének a választások, akkor azon biztosan a Fidesz-KDNP nyerne.

azonnalipp

Újabb közvélemény-kutatással jelentkezett az IDEA Intézet, amely január 4. és 14. között készített reprezentatív felmérést a pártok támogatottságáról.

 

Ebben megállapítják, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága ha nem is látványosan, de hónapról hónapra nő. Ahogy a kutatás összefoglalója fogalmaz,

a Fidesz-KDNP minden vizsgált választói csoportban előnyben van, azonban ez nem behozhatatlan.

Lassú, de Fidesznek kedvező átrendeződések


Jelenleg a biztos szavazó pártválasztók – akik egy most vasárnapi szavazáson részt vennének és tudják, kire szavaznának – körében a kormánypártok támogatottsága 48, míg a hatpárti ellenzéki összefogásé 44 százalék. Rajtuk kívül a rendpártiságot az üzeneteikben szabadságpártiságra cserélő Mi Hazánkot 4, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt protesztpártot szintén 4 százalékra méri az intézet. E választási csoportban a válaszadók 8 százaléka nem volt hajlandó elárulni a preferenciáját.

 

Az IDEA szerint nincsenek nagy, áttörést mutató választói mozgások, a teljes választókorú lakosság körében mindössze 1-2 százalékpontos, lassú átrendeződések vannak, amik jelenleg a Fidesznek kedveznek:

a legutóbbi, decemberi kutatás óta a Fidesz támogatottsága 1 százalékponttal nőtt a teljes választókorú lakosság körében, míg az ellenzéké ugyanennyivel csökkent,

azaz bőven 2,2 százalékpontos hibahatáron belüli változások történtek csak.

kutat1
Kép forrása: IDEA Intézet

 

Az ellenzék támogatottságán meglátszik, hogy az előválasztás októberi lezárultával csökkent az aktivitásuk:

2021 októbere óta 2-3 százalékpontos csökkenés figyelhető meg az ellenzéki lista támogatottságában.

A Fidesz támogatottsága növekedésének egyik lehetséges okaként azt nevezték meg, hogy a kormánypártok ismét átvették a kezdeményező szerepet a napirendformálásban, illetve számos szavazói réteg számára ígért, illetve nyújtott valamilyen jóléti intézkedést a kormány.

 

Ugyanakkor viszonylag magas azon válaszadók száma, akik vagy nem tudják, vagy nem voltak hajlandóak elárulni pártpreferenciájukat: a teljes választókorú lakosság körében a megkérdezettek 25 százaléka tartozik ide.

 

Továbbra is a DK a legerősebb ellenzéki erő


Az Intézet emellett felmérte az ellenzéki összefogásban szereplő pártok támogatottságát külön is: a legtöbb támogatóval továbbra is a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció rendelkezik, a DK-ra a teljes választókorú lakosság 11, a biztos pártválasztók 17 százaléka szavazna, amit a Jobbik követ a teljes választókorú lakosság körében 8, a biztos pártválasztók körében 11 százalékos támogatottsággal, míg a dobogó harmadik fokára a Momentum került: őket előbbi esetén 6, utóbbi esetén szintén 9 százalékra méri az Intézet.

Ha külön indulna a 2022. április 3-i választáson, akkor a jelenlegi számok szerint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP nem jutna be,

mivel sem a teljes választókorú lakosság, sem a biztos szavazó pártválasztók körében nem érik el az ötszázalékos bejutási küszöböt – igaz, az MSZP hibahatáron belül, de a küszöb alatt van a 4-4 százalékos eredményével, míg a Párbeszéd (2-2) és az LMP (1-1) ettől nagyon távol áll.

 

Az ellenzéki szövetségen kívüli pártok közül a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is hibahatáron belül szerepel, de egy most vasárnapi választáson nem jutnának be a parlamentbe. A radikális szélsőjobboldali pártot és a protesztpártot is a teljes választókorú lakosság körében 3-3, míg a biztos pártválasztók körül a kétfarkúakat 3, a Mi Hazánkat pedig 4 százalékra méri az IDEA. 

kutat2
Kép forrása: IDEA Intézet

 

Az IDEA a kutatást 2022. január 4-14 között készítette 2000 fős mintavétellel online kérdőíven keresztül. A vizsgálat eredményre nem, életkor és régió tekintetében reprezentatív az ország felnőtt népességére. 

 

A teljes kutatást ITT lehet elolvasni.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

Az indexfotón a Fidesz elnökségének egy része a párt novemberi tisztújító kongresszusán. Balról jobbra: Németh Szilárd, Gál Kinga, Orbán Viktor és Kubatov Gábor. (Kép forrása: Fidesz / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló