2023. január 29., Adél

Mindenki ügye

#rendszám #üzemanyag #üzemanyagár

Hivatalos levélben szólították fel Magyarországot, hogy függessze fel a kettős üzemanyagárakat

Nagy Donát 2022.06.09. 09:32

Amennyiben nem hagy fel az ország az üzemanyagár-trükközéssel, kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Unió.

 

Az Európai Unió belső piacért felelős biztosa hivatalos levélben szólította fel Magyarországot, hogy függessze fel a diszkriminatív üzemanyagárakat a külföldi rendszámú járművekkel szemben, ellenkező esetben kötelezettségszegési eljárást indítanak – írja a Magyar Hang a Reuters információi alapján.

 

Emlékeztetnek rá, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a május 26-i kormányinfón, hogy másnaptól csak a magyar forgalmival engedéllyel rendelkező autók tankolhatnak idehaza kedvezményesen.

benzinkút-mti-komka (2)
Fotó: Komka Péter / MTI

Thierry Breton most hivatalos levelében azt írta, hogy a más EU-tagországokból származó rendszámú járművek esetén 50-60 százalékkal többet kell fizetni az üzemanyagért, mint a magyar rendszámúaknál, ami közvetett diszkriminációnak és az uniós szabályokat sértőnek minősül. 

Az uniós szabályok szerint ugyanis tilos magasabb árat megállapítani annak alapján, hogy az igénybe vevő milyen állampolgár, vagy melyik tagállamban él.

A Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek címzett levelében azt írta, hogy várja a választ azon „intézkedések indokoltságára és érvényességi idejére vonatkozóan, amelyek uniós jogsértésnek minősülhetnek”.

Arra is kérem Önt, hogy függessze fel az intézkedések alkalmazását mindaddig, amíg az uniós jognak való megfelelésük nem biztosított

– írta Breton. Hozzátette: az Európai Bizottság fenntartja a jogot, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson, amely végső soron bírósági eljáráshoz és esetleges pénzbírsághoz vezethet Magyarország ellen. 

 

Sonya Gospodinova, az Európai Bizottság szóvivője már korábban is azt mondta, hogy vizsgálja az Európai Bizottság a magyar benzinár szabályozást.

 

Arról, hogy indul-e kötelezettségszegési eljárás, később dönthetnek.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló