2024. június 18., Arnold Levente

Mindenki ügye

#benzin #üzemanyag #benzinár #üzemanyagár #benzinárstop

Hip-hop 35 százalékkal drágult a gázolaj a cégek számára

Nagy Donát 2022.07.30. 13:12

Pénteken belengették, szombat délelőtt elmondták, déltől pedig érvénybe is lépett a rendelet az üzemanyagokról.

Megjelent a Magyar Közlöny friss száma, amely a stratégiai kőolajkészlet egy részének felszabadításáról és az üzemanyag-árstop szűkítéséről szól, amiket Gulyás Gergely jelentett be szombaton délelőtt. Eszerint:

  • A külföldi autók mellett szombat déltől – a taxik kivételével – kiesik a hatósági árra jogosultak köréből minden jármű, melyet forgalmi engedélye szerint nem természetes személy üzemeltet.
  • A nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesített üzemanyag sem lesz már hatósági áras, a kannákba tankolás lehetősége 480-as áron tehát megszűnik. (ezt egy ideje már így volt – a szerk.)
  • A benzinkút üzemeltetője lesz jogosult a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját ellenőrizni, hogy megbizonyosodjon róla, jogosult-e az illető hatósági áron tankolni.
  • A kisbenzinkutak átmeneti állami támogatásért folyamodhatnak december 31-ig az ellátásbiztonság érdekében. Ennek összege nem haladhatja meg a 400 000 eurónak megfelelő forintösszeget.

Azt, hogy a taxik miért képeznek kivételt, és mondjuk az autós oktatók, futárok, pékséges kocsik, szociális segítséget nyújtó alapítványok stb. miért nem, Gulyás azzal magyarázta, hogy

a taxisoknak ez munkaeszköz.

Ugyanakkor tagadta, hogy egy taxisblokádtól tartanának.

 

A ‘95-ös benzin piaci ára pénteken 692,9 Ft/liter, a gázolajé 737,9 Ft/liter volt, szemben a 480-as hatósági árral. 

 

A másik friss rendelet a stratégiai kőolajkészlet felszabadításáról szól:

  • A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség megfelelő minőségű és mennyiségű folyékony motorikus üzemanyaggal történő zavartalan ellátása érdekében a biztonsági kőolajtermék készletekből e rendeletben előírtak szerint 184 millió liter motorikus gázolajat szabadít fel. (Ez Gulyás tájékoztatása szerint a készlet 24 százaléka.)
  • A elszabadított mennyiséget a Szövetség tagjai kizárólag a magyarországi töltőállomás-hálózatában, illetve viszonteladó partnerei részére értékesíthetik tovább Magyarország határain belül, benzinkúti értékesítés céljából.
  • A Szövetség a visszapótlási kötelezettségének 2023. április 1-jéig tesz eleget.
  • A felszabadított készlet jövedéki adó, általános forgalmi adó és Kt. szerinti tagi hozzájárulás nélküli értékesítési ára 292,60 Ft/liter.
  • A NAV ellenőrzi a rendeletbe foglalt kötelezettségek megtartását, ha ezek megsértését állapítja meg 6 millió forinttól 15 millió forintig terjedő bírságot szab ki.

A Közlöny harmadik friss rendelete a kőolajtermék-előállítók extraprofitadójára vonatkozik, vagyis a Molt sújtja. A módosítás értelmében a 2022. és a 2023. adóévre vonatkozóan 25 százalék helyett 40 százalék különadót kell befizetnie a cégnek a Brent–Ural olaj világpiaci árkülönbözetén keletkező marzs után.

 

Címlapképünk illusztráció, fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló