2021. június 20., Rafael

Mindenki ügye

#oltás #védettségi igazolvány #utazás

Helló, Csehország! Újabb európai államba lesz szabad az út a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek

Barna Benedek 2021.05.11. 15:07

Elvileg már a hétvégétől.

A koronavírus ellen beoltott állampolgárok Magyarország és Csehország közötti szabad utazásáról is tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jakub Kulhánek cseh külügyminiszterrel kedden Budapesten – számolt be az MTI.

 

Szijjártó Péter a megbeszélés után a cseh külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a fő kérdésben a két fél egyetért, a részleteket pedig hamarosan kidolgozzák. "Magyarország több országgal is kétoldalú tárgyalásokat folytat arról, hogy a beoltottak szabadon utazhassanak" – emlékeztetett, hozzátéve: eddig hat megállapodás jött létre.

Korábban Szerbiával, Montenegróval, Szlovéniával, Bahreinnel, Horvátországgal és Törökországgal kötött hasonló megállapodást, emellett Románia szintén elismeri a magyar védettségi okmányt.

Egy, az uniós vakcinaútlevéllel kapcsolatos kérdésre válaszolva Szijjártó azt mondta: a brüsszeli bürokratáknak először arra kellene törekedniük, hogy legyen oltóanyag, és csak utána kellene napirendre tűzni a vakcinaútlevél kérdését. "Az uniós vakcinaútlevél nem fogja felülírni a nemzeti szabályozásokat" – tette hozzá. A beoltottak utazásával kapcsolatos kérdésre úgy reagált: a részletszabályokról a külügyminisztérium honlapján lehet tájékozódni.

D_MTZ20210511024
Szijjártó Péter és Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter sajtótájékoztatója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter szerint a beoltott állampolgárok szabad utazásáról szóló részletek már a hétvégére tisztázódnak, és semmi nem akadályozza majd a szabad utazásukat a két ország között. Kérdésre válaszolva azt mondta: az uniós vakcinaútlevél és a nemzeti védettségi igazolvány nem oltja majd ki egymást. Szerinte a nemzeti hatáskörben kiadott igazolvány egy "előlépés" az uniós vakcinaútlevél előtt. Mint mondta, az lenne az ideális, ha az uniós vakcinaútlevelet minél hamarabb be lehetne vezetni, és azzal lehetne utazni Európában.

 

Az Európai Parlament április végén elfogadott tervezete szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal beoltottakat minden uniós tagállamban automatikusan megilletik az utazási engedmények. Azt viszont az egyes tagállamok dönthetik el, hogy más, az EMA által még nem engedélyezett vakcinákkal történt oltást is elfogadnak-e. Mivel pedig Magyarország ilyen oltóanyagokat is használ (a kínai a Sinopharmot és az orosz Szputnyik V-t), a kormány igyekszik kétoldalú megállapodásokat kötni ezek elfogadtatásáról.

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló