2021. július 31., Oszkár

Mindenki ügye

#koronavírus #európai unió #oltás

Bár már utazhatunk a védettségi igazolvánnyal, az EU tagállamai döntik el, milyen vakcinát fogadnak el

ugytudjuk.hu 2021.04.30. 09:56

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárokra már nem vonatkoznak az utazási korlátozások.

 

A csütörtök éjjel megjelent rendelet hatályba is lépett, vagyis a magyar szabályozás értelmében a védettségi igazolvánnyal rendelkezők akár magáncélból is átléphetik a határt.

 

A kölcsönösség jegyében ugyanez vonatkozik azon külföldiek állampolgárokra, akik "olyan ország által kiállított védettségi igazolással rendelkeznek, amely a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött Magyarországgal". A lista egyelőre nem túl hosszú, a szintén éjjel nyilvánosságra került kétoldalú megállapodások alapján Szerbia és Montenegró állampolgárai léphetnek be hazánkba, illetve ezekbe az országokba léphetnek be a magyar állampolgárok a magyar védettségi igazolvánnyal.

 

Ettől független az Európai Unió úgynevezett "digitális zöldigazolványról szóló javaslata", amit az Európai Parlament 4/5-s többséggel szavazott meg csütörtökön. Az Európai Unión belüli szabad mozgást megkönnyítő szabályozás - amit még az állam- és kormányfőket összesítő Európai Tanácsnak is el kell fogadnia - szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal beoltottakat minden uniós tagállamban automatikusan megilletik az utazási engedmények. Akik az EMA által még nem engedélyezett vakcinát kaptak, az adott EU-tagállam saját döntése alapján léphetnek be az országba, vagy tagadhatják meg tőlük a belépést.

orosz vakcina-mti

Azaz jelen állás szerint, akik például Pfizer, Moderna és AstraZeneca oltásokkal rendelkeznek, az uniós tagállamok egyedi döntésétől függetlenül beléphetnek majd bármelyik uniós tagállamba a digitális zöldigazolvánnyal.

 

Akik viszont az orosz Szputnyik V vagy a kínai Sinopharm vakcinát kapták, csak akkor léphetnek be az adott tagállamba, ha ott engedélyezik ezekkel az oltásokkal is a belépést. Az EU-n belül eddig Ciprus nyilatkozott arról, hogy beengedi majd területére a Szputnyik-oltásokkal rendelkezőket. Mivel egyre több uniós ország rendel orosz vakcinát vagy rendelkezik vele (Németország, Ausztria, Szlovákia, Bulgária), és az EMA már vizsgálja a vakcinát engedélyeztetési eljárásban, a Szputnyik valószínűleg zöld utat kap majd a jövőben.

 

Az EMA-nál azonban még egyik kínai vakcina esetében sem kértek engedélyeztetést a kínai gyártók, és még nem tudni, mely országok fogadják majd el azt. Angela Merkel német kancellár azonban legutóbb kijelentette: kezdeményezi, hogy Németország és Kína kölcsönösen fogadja el egymás vakcináit, azaz az amerikai-német gyártmányú Pfizert vagy a kínai Sinopharmot.

 

Frissítés: Az MTI beszmolója szerint Davor Bozinovic horvát belügyminiszter pénteken bejelentette, hogy országa könnyít a koronavírus-járvány miatti beutazási feltételeken. Azok az európai uniós – vagy a schengeni övezethez tartozó – állampolgárok, akik 180 napnál nem régebbi oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással rendelkeznek arról, hogy átestek a fertőzésen, továbbra is kiválthatják a karanténkötelezettséget azzal a változtatással, hogy míg eddig két oltásra volt szükség, éjféltől egy oltás is elég lesz a határátlépéshez – mondta a miniszter. A rendelet nem tesz különbséget a vakcinák származását illetően.

 

via ugytudjuk.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló