2023. június 5., Fatime

Mindenki ügye

#hitel #büntetés #csok #baba

Hajmeresztő büntetés fenyegeti a csokosokat, ha mégse lesz gyerek


Sokba kerül, ha nem teljesítik a vállalt feltételeket.

 

Már hitelkártyakamaton ketyeg a csok büntetés, és a személyi kölcsönén a babaváró. A sorozatos kamatemelések után már a legdrágább kölcsönök, a hitelkártya-adósságok költségeivel számolják az elmaradt gyerek miatti büntetést a csokra, a babaváró büntetőkamatával pedig már személyi kölcsönt is kapni – derül ki a Bank360.hu összeállításából. 

 

A kamatemelések hatására hónapról hónapra egyre nagyobb az ára annak, ha az igénylők nem tudják teljesíteni a legnépszerűbb állami családtámogatások felvételekor vállalt gyerekszámot.

A növekedés mértéke valamelyest lassult, de továbbra is egyre magasabb büntetéssel kell szembenéznie azoknak, akik most veszik igénybe a babaváró támogatást, később viszont nem képesek eleget tenni a feltételeknek.

A júliusi igénylők jelenleg a 6,94 százalékos referenciakamattal számolhatnak, ami a kamattámogatás időszakában 10,02 százalékos, a támogatás elvesztése esetén pedig 13,02 százalékos ügyleti kamatot jelent a futamidő első öt évében.

Az augusztusi igénylőkre viszont már a jelenlegi, 7,47 százalékos referenciakamat lesz érvényes, ami miatt az ügyleti kamatok is növekednek 10,71 és 13,71 százalékra.

Ekkora kamattal már személyi kölcsönt is fel lehetne venni.

A kamatemelés miatt a büntetés összege is nő. Ha a babaváró hitel kamatmentességre vonatkozó fő feltételét nem teljesíti az igénylő, vagyis azt, hogy a futamidő első öt évében legalább egy gyermeket kell vállalni, akkor az ötödik év végén vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást. Ennek az összege jelentősen változott az elmúlt időszakban, ha a 10 millió forintos, maximum hitelösszeggel számolunk:

8e1f1e7d3703c579e017d83967867626

 

Azoknak, akik júliusban kötnek szerződést, valamivel több mint 4,5 millió forintot kellene egy összegben visszafizetni, ha nem teljesülnek a gyermekvállalás feltételei, az augusztusban szerződőkre viszont ennél is magasabb büntetés vár, ők 4,8 millió forintot is meghaladó büntetéssel számolhatnak.

A büntetés összege 2019-ben még csak kétmillió forint volt, de olyan időszak is volt 2020-ban, amikor csak másfél millió forintot kellett volna visszafizetnie annak, aki nem teljesíti a feltételeket.

 

A büntetés befizetését követően, a futamidő hátralévő részében megemelt kamattal folytatódik a törlesztés, ami jelentősen megdobja a havi törlesztőrészletet.

A júliusban érvényes referenciamutatóval számolva az első öt évben fizetett (kamattámogatott) 45-46 ezer forintos törlesztőrészlet akár 100 ezer forint közelébe is emelkedhet.

A babaváró kölcsön július elsején volt hároméves, így még az első igénylőknek is legalább két évük van arra, hogy teljesítsék a feltételeket. Az érintett házaspárok egyre többen vannak, az MNB július elején közzétett adatai szerint 2022. májusig összesen 1827 milliárd forint fogyott a kamatmentes kölcsönből. Ez a maximum hitelösszeget feltételezve közel 183 ezer házaspárt jelent.

 

A csok feltételeit nem teljesítőket még nagyobb büntetés fenyegeti. A vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó büntetőkamatot ugyanis a jegybanki alapkamat határozza meg, amelynek a sorozatos emelése nemcsak a hitelkamatok elszállását okozza közvetve, de a büntetések összegének növekedését is.

Egy és két gyermek vállalása esetén a jegybanki alapján számolják a bankok a büntetést, ami a tavaly nyári 1 százalék alatti értékről mostanra elérte a 7,75 százalékot.

Ennél is nagyobb büntetésre számíthatnak azok, akik újlakás-célra három gyermeket vállaltak be a maximális 10 millió forintos támogatásért.

Számukra a jegybanki alapkamat ötszörösével számolnák a büntetést, ha elveszítenék a támogatást, ami az aktuális alapkamat szerint 38,75 százalék.

Ha valaki a csok mellett a kamattámogatott kölcsönt is igénybe vette, akkor a támogatás elvesztése esetén a babaváró hitelhez hasonlóan megemelkedik az ügyleti kamat, így a törlesztőrészlet is. Kevésbé szerencsés esetben pedig szintén vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást, amit a fix 3 százalékos kamaton felül fizet az állam a bankok felé.

 

A büntetés pontos összege függ attól, hogy mekkora összeget vett fel az igénylő, illetve hogy pontosan mikor. A feltételek megszegése esetén a pontos összegről a csokot folyósító bank nyújt információt.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló