2023. szeptember 28., Vencel

Mindenki ügye

#ellenzéki összefogás #hadházy ákos #választás 2022

Hadházy: Ez egy elcsalt választás volt, teljes újratervezésre van szükség

Kovács Dávid 2022.04.04. 11:17

A politikus szerint ilyen körülmények között még egyszer nem szabad elindulnia az ellenzéknek.

"Az összefogás kevés. Teljes megújulás és igazi ellenállás kell" – kezdi hétfői, hosszúra nyúló Facebook-posztját Hadházy Ákos, aki szerint az ország egyik fele a választás másnapján elkeseredve ébredt, még "a levegővétel is nehezen megy", de úgy látja, néhány dolgot mielőbb át kell beszéni az ellenzéki térfélen.

 

A politikus kiindulópontja, hogy ez egy elcsalt választás volt, de fontos látni, hogy nem elsősorban vasárnap csalták el, hanem az elmúlt 12 évben, méghozzá a választók szeme előtt. Ennek ellenére biztos abban, hogy a választás napján is történtek csalások, állítása szerint nagyon sok olyan jelzést kapott, amely szerint egyes munkáltatók a munkavállalóiktól fényképpel igazolt, fideszes szavazatokat vártak el, és megemlítette a tízezer forintért megvásárolt szavazatokat is. 

Propagandagépezet, a Fidesz pártkatonává besorozott polgármesterek, az EU-s támogatásból fizetett kegyencek és a pincsikutya szintjére süllyesztett „független” intézmények, ezek mind hozzájárultak a tegnapi eredményhez. A legnagyobb csalás évek óta a szemünk előtt zajlott: elcsalt választás az, ahol az állami tévébe négy év alatt öt percet beszélhet az ellenzék. Elcsalt választás az, ahol a kormány évek óta folyamatosan kampányol óriásplakátokon és még az utolsó hónapban, a hivatalos kampány alatt is a kormány hirdette Orbánt a plakátokon (demokráciákban csak ezért megismételnék a választást)

– írja.

 

A posztot ezután azzal folytatja, hogy ő már évek óta azt hirdette, hogy ilyen körülmények között nem szabad elindulnia az ellenzéknek, de ha már mégis megtette, akkor előbb három feladatot fontos lett volna elvégeznie. Ezek az összefogás, a megújulás és az ellenállás.

 

• Szerinte az összefogás nagyjából sikerült, noha önmagában, a másik kettő kettő nélkül nem vezethetett eredményre. "A legnagyobb hazugság - amivel saját magunkat csaptuk be - az volt, hogy ÖNMAGÁBAN az összefogás győzelemre vezet. Pedig ez csak az alapfeltétel volt, mielőtt a másik kettőnek nekiállunk" – írja.

 

• A megújulás Hadházy szerint viszont nem igazán sikerült. "Voltak részeredményeink, de az összefogásban valahogy mindig fontosabb volt, hogy mindenkinek, aki eddig ott volt, ezután is meglegyen a széke" – írja ezzel kapcsolatban. Majd hozzáteszi: az előválasztás jó eszköz volt, amit érdemes hosszabb távon is megtartani.

 

• Hadházy szerint az ellenzék az ellenállás dolgában áll legrosszabbul, egész konkrétan "szinte sehogy". "A parlamenti szereplés helyett sokkal fontosabb lett volna aktív ellenállással fellépni a propaganda ellen, megvédeni sajátjainkat, illetve megszervezni azokat az erőket, amelyek ellent tudnak tartani a fideszes nyomulásnak. Ez nem sikerült, ez mindannyiunk hibája, így az enyém is" – magyarázza.

 

Arra a kérdésre, hogy hogyan tovább a szinte megsemmisítő erejű választási vereség után, Hadházy így válaszol: 

Az első és legfontosabb, hogy ki kell mondani, sőt, a tetteinkkel MEGMUTATNI, hogy ilyen körülmények között mégegyszer nem szabad elindulni. A következő választásokig pedig - bármikor is lesznek - semmit sem szabad úgy csinálni, mint eddig. Teljes újratervezésre van szükség! Az Országgyűlés alakuló – a választások eredményét hitelesítő – ülésén csak akkor szabad részt venni, ha az ellenzék garanciákat kap arra, hogy visszakapja ellenőrző szerepét (például konszenzusos közmédia vezető, ellenzéki javaslatra kötelezően felálló parlamenti vizsgálóbizottságok, a képviselők szabad belépési jogának visszaállítása a közintézményekbe stb.). Ameddig erre sor nem kerül, addig a bizottsági tisztségekről megállapodni nem szabad!

Hozzáteszi: aki az imént említett jogosítványok biztosítása nélkül a parlamentben külön fizetéssel járó tisztséget vállal (jegyző, alelnök, bizottsági elnök stb.), az hajlandó elvállalni a díszletellenzéki szerepét, és lemond a közös kiállás, érdekérvényesítés politikájáról. "A mandátum felvételére egy elcsalt választás után csak egyetlen mentség van: ha az azzal járó fizetésből élő politikusként végre azt csináljuk, amit az elfecsérelt előző négy évben csinálnunk kellett volna. A látszatparlament látszatvitái helyett megszervezzük a valódi ellenállást és megszervezzük magunkat" – írja.

 

Hadházy szerint az ellenzéki képviselők és pártok közös felelőssége, hogy az Országgyűlés alakuló ülése előtt közös választ adjanak az ellenzéki választóknak a tragikus helyzetre. "A következő napokban el kell végezni a gyászmunkát! Nem lesz egyszerű, mert sokan elvesztették minden reményt és a helyzet tényleg tragikus. Aztán neki kell állni újratervezni mindent és dolgozni újra, hogy a tragédia ne legyen végzetes."

 

A teljes szöveget itt lehet elolvasni.

 

 

(Indexkép: Hadházy Ákos / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló