2023. január 30., Martina

Mindenki ügye

#nébih #termékvisszahívás #penny market

Gyorsfagyasztott zöldséget hívott vissza a Penny, mert mérgező anyag lehet benne

Barna Benedek 2022.04.22. 18:47

Aki ilyen terméket vett, ne fogyassza el!

 

Csattanó maszlag lehetséges jelenléte miatt a Penny Market Kft. visszahívta a Sugo Food Kft. által gyártott "Zöldségeskert Sárga hüvelyű vágott zöldbab, gyorsfagyasztott, 1000g" elnevezésű termékét – közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

 

A visszahívott termék minőségmegőrzési ideje tételenként 2023. augusztus 31. illetve 2023. szeptember 30.

Penny zöldbab

Kép forrása: portal.nebih.gov.hu

A Penny azt kérte, hogy

aki vásárolt a visszahívott termékekből, ne fogyassza el azokat, vigye vissza az üzleteikbe, a vételárat a vásárlást igazoló nyugta nélkül is visszatérítik.

A Nébih honlapján közzétett ismertető szerint a csattanó maszlag úgynevezett tropán alkaloidokat tartalmazó, mérgező gyomnövény. Eddig több mint 200 tropán alkaloidot azonosítottak különböző növényekben. Közismert képviselőjük az atropin, amelyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be.

 

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Atropin és szkopolamin határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszerekre van megállapítva.

 

 

(Indexfotó: pikrepo.com – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló