2021. december 6., Miklós

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #oltás #járványügyi intézkedések #korlátozások #nyitás

Gulyás Gergely: részleges nyitás jöhet márciustól

2021.02.05. 11:16

Szakaszos nyitást tervez a kormány.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó rendezvénye miatt ezúttal nem csütörtökön, hanem pénteken tartották meg a Kormányinfót, amelyen a Telex beszámolója szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a szerdai kormányülésén értékelték a járványhelyzetet. A tárcavezető arról beszélt, hogy szakemberekre hallgatnak, de a védekezés csak akkor lehet eredményes, ha az emberek véleményére is tekintettel van a kormány. Elmondta: február 15-én indul az Orbán Viktor által már bejelentett nemzeti konzultáció az újranyitásról

 

A kabinet tervei szerint egyébként a nyitás "óvatos és szakaszos lesz", és várhatóan két ütemben zajlik majd. Az első üteme márciusban, a második pedig májusban várható.

 

Újságírói kérdésere válaszolva azt is elmondta, hogy a jelenlegi tervek szerint, ha lesz nyitás, akkor két lépcsőben: március 1-jével és húsvét szombaton.

 

Frissítés: Orbán Viktor péntek délután tatott sajtótájékoztatóján már arról beszélt, hogy a konzultációban meg akarják kérdezni, hogy egy vagy több lépésben történjen-e a nyitás, és az eredménytől függhet, hogyan történik.

gulyás - mti - Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Gulyás emellett beszélt arról is, hogy február 1-je és május 31-e között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetni az éttermeknek, kávézóknak és konditermeknek. Mint mondta, erről pénteken megjelenik a kormányrendelet.

 

Az oltásra kitérve kijelentette: az a cél, hogy március 15-ig a regisztrált időseket beoltsák. Szót ejtett a korábban már beharangozott plasztikkártyáról is, amely nem az oltottságot, hanem a védettséget fogja igazolni, és egy darabig az is védettnek minősül, aki már megfertőződött és felgyógyult (a jogszabály hat hónapos védettséggel számol az esetükben). A kártya gyakorlati használatával kapcsolatban egyelőre az biztos, hogy annak nem lesz karanténkötelezettsége a határon, akinek védettsége van.

 

A miniszter hangsúlyozta, hogy a harmadik hullám veszélye miatt fontos az oltás. Elmondta: a virológusok szerint akár 3 millió felett is lehet azoknak a magyaroknak a száma, akik akár tünetmentesen is átestek már a fertőzésen. Ez alapján pedig 3 és fél millió ember beoltása akár elegendő is lehet a nyájimmunitáshoz. Ugyanakkor hozzátette: ezzel kapcsolatban bizonytalanságot okoz, hogy a gyógyult fertőzöttek immunitásáról még nem lehet biztosan tudni, meddig tart.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló