2024. február 23., Alfréd

Mindenki ügye

#európai unió #gulyás gergely #varga judit #kormányinfó #népszavazás #benzinár #benzinkút

Gulyás Gergely: a MOL veszi át az üzemanyagárstop miatt bezáró benzinkutakat


A miniszter szerint egyébként ahol bezártak, ott öt kilométeren másik kút is van.

 

"Az Európai Unió Bírósága politikai döntést hozott a gyermekvédelmi törvény miatt" – közölte szerdán, a kormányinfó előtt Varga Judit.

 

Mint mondta: a kormány nem érte meglepetésként a döntés, a bíróság – szerintük – politikai szereplővé vált, maga az ítélet pedig nem más, mint "politikai nyomásgyakorlás". 

 

Hozzátette: a "gyermekvédelmi törvény közül nemzetközi vita van, és az ország hihetetlen támadás alatt áll". Emlékeztetett: ezért a kormány népszavazásra vitte az ügyet.

varga-judit-mti-vajda-jános
Fotó: Vajda János / MTI

Az igazságügy miniszter szerint a migrációs kérdéshez hasonlít a "gyermekvédelem" ügye is. Szerinte a bevándorlás kapcsán is a magyar megoldás bizonyult hosszútávon jónak. Értékelése szerint a "a gyermekvédelmi törvény a probléma, nem a jogállamiság". 

 

Mint ismert, a magyar kormány elvesztett az EU elleni legfontosabb perét.

 

Ezt a pert Magyarország és Lengyelország azért indította, hogy a bíróság kimondja, az uniós pénzek szétosztása, vagyis a mi esetünkben a költségvetési érdek erősebb, mint a jogállamiság kérdése. 

 

A bíróság elutasítottta a keresetet, emellett kötelezik a két tagállamot a rájuk eső perköltségek megfizetésére. Ez azt jelenti, hogy továbbra sem kapjuk meg a 

 

Benzinárstop: a MOL veszi át a bezárt kutakat

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a benzinárstoppal kapcsolatban közölte: tudnak arról, hogy vannak benzinkutak, amelyek bezártak vagy fontolgatják a bezárást, ám mint mondta: ahol ilyen történt, ott van öt kilométeren belül van másik kút.

 

Közölte azt is: a bezártak kutakat a MOL fogja tovább üzemeltetni. Hozzátette: a rendelet értelmében korlátlanul lehet tankolni.

 

Gulyás beszélt a jogállami kérdésekről is. "Mindenkit óva intünk attól, hogy túlértékeljék a mai döntést. Magyarország a jogállam alapértékeit kiemelten fontosnak tartja, ám ez veszélybe kerülne az ellenzék hatalomra jutásával, mert a kommunizmus, a fasizmus eszmééi összeegyeztethetetlenek az Európai Unió jogállamisági elképzeléseivel." – mondta Márki-Zay Péter korábbi nyilatkozata kapcsán.

 

Hozáttette: az Európai Bizottsággal már megállapodtak a helyreállítási alapról, amikor az a "gyermekvédelmi" törvény elfogadása után visszalépett a a megállapodástól. Szerinte ezért nem írták alá azt, és a választásokig nem is fogják – tette hozzá a miniszter.

gulyás-mti-bruzák-noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Ezen a héten is a Magyar Fórum kérdése sikerült a legjobban. A lap munkatársa egy kérdésbe bújtatott véleményt közölt, miszerint:

A kormány nem gondolja, hogy az ítélet szovjet időket megszégyenítő támadás?

Szerencsére Gulyás Gergely megengedő és nem gondolja ezt, ám szerinte a szuverenitást sérti.

 

Az Mfor.hu kérdésére, miszerint mikor indulhat meg a jogállamisági mechanizmus, illetve ha megindult mire számítanak – azt válaszolta: lassú folyamatról van szó és hosszú eljárásrendje van.

 

A helyreállítási alap kapcsán hozzátette: a bizottság meg akarja várni a választást, ám ha marad a kormány (értsd: Fidesz-KDNP) akkor "kénytelen lesz velük megállapodni". 

 

Politikai akció a pedagógussztrájk


Újságírói kérdésre közölte: bár a béremelési igényt jogosnak tartja a kormány, a sztrájkról kimondta a bíróság, hogy jogellenes (miután a kormány gyakorlatilag ellehetetlenítette a pedagógusok sztrájkjogát).

 

Szerinte "veszélyes", hogyha a tanárok az "akaratérvényesítés" olyan formáját választják, amely ellentétes a szülők és gyermekek érdekeivel. 

Úgy vélte, hogy a szakszervezetek a sztrájkkal csak a választásba akarnak beavatkozni.

 

Elképzelhetetlennek tartom - mondta annak kapcsán, hogy Márki-Zay Péter szerint egy "blog három meleg miniszter botrányát készíti elő". 

 

Szintén újságírói kérdésre közölte: nem ért egyet azzal a javaslattal, amely szerint a városok közvetlenül is pályázhatnának az uniós forrásokra. Szerinte ugyanis ezzel a tagállamok döntési joga csorbulna (és persze a magyar kormány ellenzéki városokat sújtó politikája – a szerk.)

 

Mint ismert: az Európai Parlament kedden fogadta el Cseh Katalin momentumos EP-képviselő jelentését arról, hogy a városok közvetlenül pályázhassanak forrásokra. 

 

(Via ugytudjuk.hu)

Indexfotó: pixabay.com

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló