2024. május 28., Emil Csanád

Mindenki ügye

#orbán viktor #támogatás #pénz #európai unió #jogállamiság

Orbán vesztett: elvehetik az EU-s támogatások szétosztásának jogát tőle, ha a pénzt másra költi, mint amire adták

Nagy Donát 2022.02.16. 10:21

Elvesztette a magyar kormány az EU elleni legfontosabb perét.

Tavaly január elseje óta szankcionálta az Európai Unió Magyarországot és Lengyelországot, mivel a két ország felrúgta a jogállamiság szabályait (vagyis a helyi hatóságok nem léptek fel a korrupció ellen és politikai befolyás alatt működik az igazságszolgáltatás), így pénz megvonással büntettek, írja az Ugytudjuk.

 

Mind a két említett ország az Európai Unió Bíróságához fordult jogorvoslatért. A magyar és a lengyel kormány annak szeretett volna érvényt szerezni, hogy a pénzek szétosztása, vagyis a mi esetünkben a költségvetési érdek erősebb, mint a jogállamiság kérdése. 

Csakhogy decemberi ítéletében a bíróság kimondta: a határozat nem áll ellentétben az Európai Unió jog rendjével, vagyis igenis vissza lehet tartani költségvetési folyósítást akkor, ha felmerül a jogállamiság kérdése. 

A mai ítélet lényege szerint mivel a magyar állapotok olyanok, amik nagyban befolyásolják azt, hogy az uniós pénzek milyen módon vannak elköltve – és leginkább nem olyan formában, ahogy azt a pénzt osztó közösség szeretné – így

hazánknak továbbra is befagyasztva maradnak az EU-s központi források. 

A döntés után Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője úgy fogalmazott, hogy hatalmas győzelem ez az uniós értékek megvédésén dolgozóknak – köztük az Európai Parlamentnek –, és hatalmas pofon ez Orbán Viktornak. Ő vereséget szenvedett, de Magyarország győzött.

A mechanizmust azért hoztuk létre – tudom, mert egyedüli magyar EP-képviselőként én is ott ültem a tárgyalóasztalnál –, hogy megvédjük közös, európai értékeinket a közösségünkön belül, hogy az uniós forrásokon ne a markukat tartó oligarchák és a pénzéhes kormányközeliek gazdagodjanak, használjuk hát ezt az eszközt

– áll az EP-képviselő Facebook-bejegyzésében.

 

Cseh Katalin emlékeztetett: 46 nap múlva, április 3-án Magyarországon választások lesznek, aminek a tétje egyértelmű. Ha Orbán Viktor marad kormányon, akkor a magyar emberek és a magyar gazdaság nem fog tudni hozzájutni az őket megillető forrásokhoz.

Kormányváltás esetén viszont olyan kormány fogja vezetni Magyarországot, amely visszavezeti az országot az európai útra, és amely ellen fel sem merül, hogy használják a jogállamsági mechanizmust

– zárul a bejegyzés.

Hatalmasat buktak Orbánék, nem tudták megakadályozni, hogy az Unió megvédje az adófizetők pénzét. Elvesztették a pert az Európai Unió Bíróságán. Ez az ítélet most arról szól, hogy az Uniónak joga van megbüntetni azokat, akik ellopják az EU-s forrásokat. Óriási pofon ez Orbánéknak, de április 3-án még ennél is nagyobbat buknak majd, amikor elvesztik a hatalmukat!

– mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

 

Címlapkép: MTI

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló