2024. június 18., Arnold Levente

Mindenki ügye

#honvédség #fegyver #tank

Gigantikus hitelből, 130 milliárd forintból veszünk norvég rakétarendszereket

EÜ/ugytudjuk.hu 2021.03.18. 11:12

Nem saját zsebből fizetjük az Orbán-kormány haderőfejlesztési programjának jelentős részét.

Kedvező finanszírozási feltételekkel kötött megállapodást Magyarország a haderő fejlesztésére: 348,5 millió euró, azaz mintegy 130 milliárd forintnyi forrást biztosít az ország harci-védelmi képességének növeléséhez az Export Credit Norway (ECN) és a Norwegian Export Credit Guarantee Agency (GIEK) - jelentette be szerdán a Pénzügyminisztérium (PM).

 

A közlemény szerint a finanszírozás alacsony költséggel jár, kedvezőbbé teszi az államadósság hátralévő futamidejét, és elősegíti, hogy Magyarország több lábon álljon az adósságkezelésben. Az ECN és a GIEK által nyújtott exporthitel finanszírozás a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megvalósuló harci-védelmi fejlesztést tesz lehetővé. A forrás a 410 millió euró összegű NASAMS szerződéshez kapcsolódik, amelyet Magyarország a Norvég Kongsberg Defence & Aerospace AS szállítóval 2020 novemberében kötött meg. A szerződés keretében egyébként NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol Magyarország a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől.

nasmas légvédelmi

A haderő speciális beszerzésének 85 százalékát fedezi az exporthitel igénybevétele, amely az állam számára igen kedvező, hozzávetőlegesen megegyezik a devizakötvény-kibocsátás feltételeivel. A futamidő a teljes összeg lehívásától számított nyolc és fél év - ismertette a PM közleménye.

 

A lényeg azonban az, hogy 130 milliárd forintnyi hitelből veszünk újabb fegyvereket a haderőfejlesztési program keretében. Az ugytudjuk.hu korábban megírta, hogy a magyar honvédség az említett amerikai-norvég rakétarendszerek mellett 10 darab Ejder Yalcin páncélozott négykerekű harcjárművet ,218 darab Lynx gyalogságot támogató harcjárművetELM-2084 radarrendszert, 2 darab KC-390-as szállítógépet, 24 darab Panzerhaubitze 2000 önjáró löveget és 44 darab Leopard 2 harckocsit is vásárolt, Veszprém megyében pedig egy új katonai bázist is építenek.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló