2023. május 31., Angéla Petronella

Mindenki ügye

#orbán viktor #nyílt levél #kormányrendelet #üzemanyag #benzinárstop #független benzinkutak szövetsége

Független benzinkutasok: Értelmezhetetlen és betarthatatlan az új rendelet az árstopról

Barna Benedek 2022.05.27. 16:46

A benzinkutasok nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amelyben többek között leírják, hogy szerintük a külföldiek diszkriminálása uniós jogot sért, és hogy ha a töltőállomáson dolgozóknak kell iratokat ellenőrizniük, az konfliktusokhoz vezethet.

 

Csütörtökön bejelentették: a kormány – azért, hogy gátat szabjon a benzinturizmusnak – megtiltja a külföldi rendszámú járművek tulajdonosainak az árstoppos üzemanyag tankolását. Éjszaka aztán az erről szóló rendelet is kijött, de azért maradtak kérdőjelek. A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke pedig már a bejelentést követően jelezte, hogy szerinte kivitelezhetetlen, amit a kormány akar. Pénteken aztán a szervezet nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz, és ebben részletesen leírták, mi a gondjuk az új rendelkezéssel.

 

A portálunkhoz is eljuttatott levélben segítséget kérnek a miniszterelnöktől, mert szerintük a rendelet amellett, hogy "kodifikációs hibát is tartalmaz", több szempontból "értelmezhetetlen és betarthatatlan". A Független Benzinkutak Szövetsége szerint a rendelkezésv eszélybe sodorja az üzemanyagellátás biztonságát, emellett több kérdést is felvet – a levélben felsorolták, egészen pontosan mit tartanak problémásnak:

 

– A rendelet értelmében nem magyar gépjárműveket kizárólag nagyteljesítményű oszlopon lehet kiszolgálni, ami a gyakorlatban személyautókra lehetetlen.

 

– A rendelet 3 napot biztosít a technikai akadályok legyőzésére, ami a kasszarendszerek átállíthatóságának bonyolultsága miatt nem betartható. A rendeletnek megfelelő kasszarendszer nélkül a működés lehetetlen.

 

– A rendelet alapján a benzinkutas kénytelen diszkriminálni külföldieket, ezzel perelhetővé válik az Európai Uniós jog alapján.

 

– A benzinkutak kiszolgáló személyzete aránytalan és konfrontációveszélyes tevékenységre – hatósági iratok ellenőrzésére – kötelezett, amelyhez hatósági
jogosítványai nincsenek, jogvédelme nincs.

 

A fentieken túl – mint írják – a Független Benzinkutak Szövetségének tagsága értetlenül áll azelőtt a hátrányos megkülönböztetés előtt, amellyel a rendelet sújtja a:

 

– magyar állampolgársággal, szavazati joggal rendelkező, a magyar nemzet egészéhez szervesen hozzátartozó, de magyar rendszámú autóval nem
rendelkező milliókat.

 

– Magyarországon élő és dolgozó, Magyarországon adót fizető, de nem magyar regisztrációjú autót használó külföldieket.

 

– mindazon Magyarországon élő magyar állampolgárokat, akik rendszámmal, forgalmi engedéllyel rendelkező járművet, kisgépet használnak (pl.: robogók,
fűnyírógép). 

 

A benzinkutasok megemlítik, hogy már többször fordultak az illetékes minisztériumhoz és a NAV-hoz, de a technológiai és technikai értelmezési kérdéseikre nem kaptak választ. Közben a működésünket szabályozó jelenleg hatályos jogrendszer szerintük "olyan súlyos szankciókat tartalmaz, jogorvoslati lehetőségek nélkül, amik olyan fenyegető környezetet teremtenek, amelyben az egyéb bizonytalanságok meghaladják az elviselhetőség határát", emiatt fennáll annak a veszélye, hogy egyes benzinkutasok a tevékenységük felfüggesztése mellett döntenek, ami az üzemanyagellátás biztonságát veszélyezteti.

 

"A helyzetet súlyosbítja, hogy személyzetünk sem képes tolerálni a sorban állásra és okiratok bemutatására vásárlóink sokszor brutalitásba hajló magatartását" – zárul a Független Benzinkutak Szövetségének nyílt levele.

 

(Indexfotó: pexels.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló