2023. március 21., Benedek

Mindenki ügye

#forint #kamat #magyar nemzeti bank #euró #árfolyam

Jót tett a forintnak a kamatemelés, elszakadt a mélyponttól a magyar deviza

Barna Benedek 2022.03.03. 12:18

Reggel ingadozott az euró árfolyama, majd a Nemzeti Bank intézkedését követően ismét 380 forint alá csökkent.

 

75 bázisponttal magasabban, 5,35 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a szigorítás váratlannak volt mondható, és elsősorban az utóbbi napok forintgyengülésére reagálhattak vele – írja a Portfolio nyomán a 24.hu.

 

A cikk szerint az utóbbi napokban az elemzők körében érezhetően erősödtek a kamatemelési várakozások, hiszen a forint gyakorlatilag napról napra döntött új történelmi mélypontot az euróval szemben: ahogy arról portálunk is beszámolt,

szerdán 383 forint fölött is járt közös európai pénznem.

Az egyik vélekedés az volt, ebben a helyzetben a jegybanknak muszáj emelnie, hogy megvédje az árfolyamot, az elemzők másik fele viszont úgy gondolta, hogy mivel az orosz-ukrán háborúra nincs ráhatása az MNB-nek, ezért felesleges bármit is tennie, sőt egy váratlan emelés akár pánikreakciónak is tűnhet.

 

Ami a forintot illeti, a kora reggeli órákban egészen 376,5-ig erősödött, vagyis volt egy százalék feletti is az emelkedés, majd fokozatosan bizonytalanodott el a hangulat. Nem sokat kellett rá várni, hogy újra 380 fölé gyengüljön az euróval szemben, de a kamatemelés bejelentését követően kisebb fellélegzés jött el a forint piacán.

Az euróval szembeni jegyzések eltávolodtak a 380-as szinttől, és azóta 378-379 körül mozog most a magyar deviza.

(Indexfotó: Faludi Imre / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló