2021. december 7., Ambrus

Mindenki ügye

#fidesz #európai néppárt #ellenzék

"Megszabadultak Európa spionjától", "kidobják a rohadt narancsot" – Ellenzéki reakciók a Fidesz-Néppárt szakításra

EÜ/Azonnali.hu 2021.03.03. 14:16

Volt lúzerezés és telenovella végéhez is hasonlították a kormánypárti bejelentést.

Ahogy arról portálunk is beszámolt: a kormánymédia szerda délelőtt adta hírül, hogy  Orbán Viktorék megüzenték a Néppártnak: a Fidesz kilép az EP-beli frakciójukból, ha megszavazzák a szabályzatnak azt a módosítását, aminek értelmében ha egy frakciótag jogait elveszik (ahogy azt Deutsch Tamás esetében is tették például), automatikusan ki is kell zárni, akár pártja teljes delegációjával együtt. A szavazás időközben meg is történt, és a fideszes néppárti képviselők hivatalosan bejelentették a kilépésüket. (A Fidesz és az európai párcsalád konfliktusa egyébként már egy ideje tart, erről korábbi cikünkben írtunk részetesen.)

 

A hírre a magyar ellenzék is reagált, közleményeiket az Azonnali gyűjtötte össze.

 

Momentum: Kidobja a rohadt narancsot a Néppárt

 

A Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András Facebook-oldalán azt írta, hogy

több évig tartó bénázás után ma talán tényleg kiveti magából az Európai Néppárt a rohadt narancsot.

Fekete-Győr szerint Orbánék Néppártból való kiszorulása azt mutatja, hogy ma már senki sem hiszi el a fideszeseken kívül, hogy „Magyarországon virágzik a demokrácia, az őket érő támadások pedig csak egy sorosista összeesküvés részei (…) Hiába hangoztatja Orbán Viktor, hogy ő csak a keresztény-konzervatív gyökerekhez akar visszatérni, pont a korábbi keresztény-konzervatív szövetségeseinek lett elege belőle.”

 

A Momentum-elnök posztját azzal zárja, hogy Orbán ma már közelebb van Vlagyimir Putyinhoz, mint Európához, és azt javasolja a Fidesznek, hogy "az orosz elnök Egységes Oroszország pártjával kössenek szoros szövetséget és barátságot.”
 

DK: Egy igazi lúzert láthatunk Orbánban

 

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke sem hagyta szó nélkül a Fidesz néppárti távozását, aki szerint lehet ovis módon magyarázkodni azzal, hogy nem a Néppárt zárta ki őket, hanem a Fidesz lépett ki a Néppártból, a lényeg ugyanaz: Orbánék vesztettek.

Szó nincs Európa erős emberéről. Itt egy igazi lúzert látunk. Megérdemlik, ami most történik velük

– írja a DK-elnök, aki hozzáteszi: egy év múlva Magyarországon is veszíteni fog a Fidesz.

 

A DK-s EP-képviselő, Molnár Csaba hasonló keménységgel fogalmazott: szerinte sok-sok kanyar és időhúzás után Orbánék végre oda kerültek, ahova valók: „Európa politikai senkiföldjére”, Orbán maga pedig „a nagyszájú kisfiú, aki csak ordibálni tud, de a végén mindig veszít”.

orbán-weber-mti
Orbán Viktor és Manfred Weber (Fotó: Szecsődi Balázs MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda) 

 

Jobbik: Orbán az EU-t is ott akarja hagyni

 

A Jobbik közleményében úgy reagált, hogy ne legyen senkinek illúziója: Orbán „ma a Néppártot, holnap az Európai Uniót akarja otthagyni”.

 

A Jobbik szerint az EPP felvállalta a nyílt konfliktust „a zsarolgató zseb-Putyinnal”, megszabadult „Európa spionjától”, és „Orbánék együtt csúsztak le Szájer Józseffel az ereszcsatornán, és vesszőfutásukra ma végre pont került”.
 

Lényegében a hivatalos pártközleményt ismételte meg a Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton, hozzátéve, hogy szerint Orbán

most sértődötten alighanem ismét szélsőséges, Európa-ellenes barátaihoz és keleti diktátor cimboráihoz fordul majd.

MSZP: A Fidesz érdekérvényesítő képessége a nullára csökken

 

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szerint a Fidesz és az EPP szakítása

megnyugvás a biztonságos és egységes Európai Unió híveinek

Ujhelyi közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz érdekérvényesítő képessége most nullára csökken, de az MSZP mindent el fog követni, hogy Magyarország és a magyar emberek érdekei emiatt ne sérüljenek.

 

LMP: A Fidesz és a Néppárt viszonyának nincs jelentősége a magyarok számára

 

Az LMP nevében Ungár Péter és Hanák Gábor országos elnökségi tagok adtak ki közös közleményt, amiben a Fidesz és az EPP elhúzódó konfliktusának végét egy telenovella első évadának befejezéséhez hasonlították. Mindezt a következő mondással szemléltették:

Pablo Sanchez eltitkolt gyermeke mégis örökölt Juan Garciatól. 

Az LMP szerint az, hogy a Fidesz az EPP pártcsaládjából is távozik-e, és nem csak a frakciójából, az „majd a következő szövevényes évadban derül ki: Weber és Orbán viharos kapcsolata még évekig szórakoztatni fogja az erre fogékonyakat”. Az LMP arra is felhívja a figyelmet, hogy „az Orbán-kormány bármelyik európai normát meg fogja tudni sérteni, ahogy tette eddig a Néppárt segédletével”.

 

Ugyanakkor az LMP elnökségi tagjai szerint a magyar emberek számára „nincs valódi jelentősége” a Fidesz és a Néppárt viszonyának, „hiszen hazánknak az lenne az érdeke, ha mindkettő kiesne a hatalmi pozíciójából”. Az LMP ezért dolgozik, írják.

 

(Via azonnali.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló