2023. április 1., Hugó

Mindenki ügye

#fidesz #orbán viktor #európai néppárt #brüsszel #kilépés

Vége a dalnak: a Fidesz nem küzd tovább, kilép az Európai Néppártból

2021.03.03. 09:17

A magyar kormánypárt már hosszabb ideje van a kizárás határán az Európai Parlament legnagyobb, jobboldali pártokat tömörítő frakciójában.

Az Origo értesülése szerint kilép az Európai Néppárt frakciójából a Fidesz. A portál szerint a párt délelőtt jelenti be döntését. Orbán Viktor vasárnap arról írt levelet Manfred Webernek: „Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk”. A miniszterelnök levelében kifejtette, hogy az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd. Bár ígéretek sora hangzott el, hogy a jövővel kapcsolatban belső egyeztetéseket folytatnak, ezt nem tartották be, még a decemberben írt levelére sem kapott választ Orbán Viktor a kormánypárti hírportál cikke szerint.

 

Az európai mérsékelt jobboldali, kereszténydemokrata pártokat (továbbá a másik magyar kormánypártot, a KDNP-t is) tömörítő Néppárt vezetése már hosszabb ideje áll háborúban a Fidesz vezetésével, amely a 24.hu cikke szerint a 2019-es európai parlamenti választás előtt durvult el végleg. Az EP-választás előtt a Fidesz teleragasztotta az országot olyan plakátokkal, amelyeken Soros György mellett Jean-Claude Juncker mosolyog. Juncker az Európai Bizottság akkori elnöke, egyébként az Európai Néppárt egyik nagy öregje, ezért a plakátok felrúgtak egy kimondatlan megállapodást a Néppárton belül: a sajátjaink ellen nem uszítunk.

weber orbán facebook
Manfred Weber és Orbán Viktor (Forrás: Facebook)

A legforróbb pont 2019 márciusában volt, amikor a Néppárt közgyűlése szinte egyhangúlag függesztette fel a Fidesz tagságát. Valójában nem egységes döntés született, hanem olyanféle, ami most is várható. Eredetileg ugyanis a Fidesz kizárásáról voksoltak volna, ám az a kompromisszum született, hogy a döntést halasszák az EP-választások utánra. Az Európai Néppárt képviselői azonban 2021-re sebességet váltottak: szerda délelőtt szavaznak az új rendtartásról, amely lehetővé tenné, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat. Orbán Viktor a hétvégén levélben figyelmeztette Manfred Weber néppárti vezetőt: ha szerdán megszavazzák a módosításokat, a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot. Mivel a módosítást várhatóan megszavazták volna, ezt előzte meg a Fidesz a kilépéssel.

 

A konfliktus alapját tehát a Fidesz-kormány folyamatos, az Európai Unió intézményei elleni uszítása (migránspártizás, sorosozás, brüsszelezés) adta, amely felháborította a Néppárt többségben lévő nyugat- és észak-európai képviselőit. Ehhez járult még a magyarországi korrupció mértéke, ami felháborította a német és skandináv adófizetőket, vagyis a nyugat-európai jobboldali pártok szavazóinak jelentős részét, akiknek nem tetszett, hogy az uniós támogatások jelentős része Fidesz-közeli vállalkozók zsebébe kerül (Mészáros Lőrinc gazdagodása, hogy csak egy példát említsünk).

 

Frissítés: Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben hivatalosan is bejelentették, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek a Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a frakció a szerdai ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását.

 

Frissítés2: Az Európai Néppárt sajtóközleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy tudomásul vették, a Fidesz EP-képviselőinek kilépését. Ugyanakkor az Azonnali által idézett közleményben egyúttal azt is bejelentették, hogy kizárási eljárást indítanak a Fidesz ellen, azaz azt szeretnék elérni, hogy ne csupán az EP-frakcióból, de magából a pártcsaládból is eltűnjenek Orbánék.

 

Frissítés3: A Fidesszel együtt kormányzó KDNP EP-képviselője, Hölvényi György az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy ne követi a 12 távozó politikustársát, folytatja a munkát a néppárti parlamenti frakcióban. Mint mondta, az alapszabály-módosítás - ellentétben a Fidesszel - a KDNP számára nem teremt jogi helyzetet, közvetlen kényszerítő erő hiányában nem vesz el megszerzett tisztséget.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló