2021. június 14., Vazul

Mindenki ügye

#fidesz #kijárási korlátozások #járványügyi intézkedések #közvélemény-kutatás #nézőpont intézet

Fidesz-humor: a kormány kedvenc közvélemény-kutatója szerint a magyarok zárlatot akarnak

2021.02.10. 09:28

A Nézőpont Intézet felsorakozott a nagy nevettetők mellé: a járványügyi korlátozások fenntartását kívánja a nép többsége. Szerintük.

Tavaly november óta stabilan ötven százalék fölött van a kormányzat koronavírussal kapcsolatos intézkedéseit megfelelően szigorúnak tartók aránya – derül ki a Nézőpont Intézet február 2. és 4. között, ezer fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásából. A Magyar Nemzetnek készített felmérés szerint a tavalyi év végéhez és az idei év elejéhez képest viszont helyet cserélt a kormányzati intézkedéseket túl szigorúnak és az azokat nem elég szigorúnak tartók táborának mérete: még mindig jelentős kisebbségben van (22 százalék), de valamivel nőtt a nyitáspártiak tábora.

A Nézőpont Intézetről érdemes tudni, hogy 2010 óta az Orbán-kormány bőkezűen ellátja több milliárd forintos megrendelésekkel. Csak egy ilyen üzletet idéznénk fel a tavalyi évből: az Átlátszó cikke szerint a Nézőpont Csoport cége, az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. nyerte el a kormányzat médiaszemlézésre, médiakutatásra és médiaelemzésre kiírt közbeszerzését, nettó 5 milliárd forint értékben. A Nézőpont közvélemény-kutatásaiban mindig magasan a Fidesz-KDNP vezet az ellenzéki pártok előtt népszerűségben, de többnyire jóval nagyobb arányban, mint a többi közvélemény-kutatónál.

A további szigorításokat kívánók (11 százalék) és a jelenlegi korlátozásokkal elégedettek (59 százalék) aránya összeadva jelenleg hetvenszázalékos. Az oltások számának növekedésével, illetve a jobb idő beköszöntével azonban várhatóan a nyitást pártolók aránya növekedni fog a Nézőpont Intézet szerint. Már csak minden tizedik magyar állampolgár szigorítana tovább az intézkedéseken, tavaly ősszel még volt, hogy a negyven százalékot is meghaladta a korlátozó intézkedések számát sürgetők aránya. A novemberben bevezetett szigorítások azonban a közvélemény számára kielégítőek voltak.

orbán-mti-soós-lajos

A kutatásból az is kiderül, hogy a vírussal kapcsolatos intézkedések megosztják a baloldali szavazótábort: az Orbán Viktor munkájával elégedetlenek majdnem fele is a jelenlegi vagy szigorúbb intézkedések pártján van, 39 százalékuk ugyan nyitáspárti, de jelentős a körükben a további szigorításokat kívánók aránya is (18 százalék). A leginkább nyitáspárti demográfiai csoport a legfiatalabb korosztály, de a 18–29 évesek körében is kevesebben vannak ezen az állásponton (41 százalék), mint amennyien elégedettek vagy akár további szigorítást tartanának kívánatosnak (50 százalék).

 

A Nézőpont zserint "érdekesség" továbbá, hogy Budapesten is bőven többségben van a jelenlegi szabályozással elégedettek tábora (56 százalék), valamint nincs szignifikáns különbség a további nyitást (18 százalék) és a további szigorítást (15 százalék) igénylők között, tehát nem csoda, hogy a nyitást követelő fővárosi tüntetések rendkívül kevés embert mozgattak meg.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló