2024. április 13., Ida

Mindenki ügye

Ezrek tüntettek Budapesten a színművészetis hallgatók mellett

2019.11.30. 00:00

Hatvannégy évvel a forradalom után ismét egyetemisták töltötték meg a főváros utcáit.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai, valamint a mellettük szolidaritást vállaló hallgatók az ország különböző egyetemeiről demonstratív felvonulást szerveztek október 23-ra „a szellemi szabadság jegyében” - számolt be a tüntetésről a 24.hu. „Várunk mindenkit, aki szeretné kifejezni aggodalmát a közelmúltban hazánkban veszélybe került egyetemes értékekért – ezek közül csak egy az autonóm felsőoktatás” – fogalmaztak az esemény leírásában.

 

A tüntetők 16 órakor kezdtek gyülekezni Műegyetem rakparton, ahonnan nem sokkal fél öt után indultak el, hogy a Március 15. téren fáklyákat gyújtsanak. Több ezren gyűltek össze, a Műegyetem központi épületétől a Szabadság hídig ért a tömeg, amelynek zömét fiatalok tették ki. A gyülekezés közben Fullajtár Andrea, az SZFE tanára egy jármű platóján elszavalta a Nemzeti dalt, a vonulás megkezdése után nem sokkal pedig mentőt kellett hívni egy idősebb nőhöz.

 

A Szabadság hídon átvonuló menet eleje negyed hatra érte el az Erzsébet híd pesti lábát, de a vége még mindig a Gellért térnél volt. A szervezők realizálták, hogy a tömeg nem fog elférni a Március 15. téren, ezért sokan egyből továbbhaladtak az Urániához, ahol koncertekkel és beszédekkel folytatódott a program.

 

 

Menet közben a téren rengetegen fáklyát gyújtottak, és azzal haladtak tovább. A tüntetők olykor kórusban énekelni kezdtek, felcsendült az Ég a város, a Ha én rózsa volnék és a Kicsi vagyok én is, gyakran zúgott a Szabad ország, szabad egyetem rigmus is.

 

A Titkos Egyetem nevű, több felsőoktatási intézmény hallgatóit tömörítő szervezet felszólalói együtt léptek színpadra. Azt mondták: „Ami most az SZFE-nél történik, az már megtörtént a többi egyetemnél, vagy meg fog történni.” Hangsúlyozták: minőségi felsőoktatást akarnak, az viszont csak autonóm intézményekben garantált. „Hallgatótársak, ne higgyétek el, amikor a modellváltással, korszerűsítéssel hitegetnek benneteket. Ez szimpla hatalmi terjeszkedés. A korrupció és a forráskivonás melegágya ez az átalakítás.” Végül kijelentették: „A modellváltás mindenkit elér. Megakadályozni csak közösen tudjuk. Legyen a tudás érték, az egyetem szabad!”. 

 

 

Nagy Erzsébet pécsi tanár (a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviseletében) azt mondta: módszeresen számolják fel a szakmai műhelyek autonómiáját. „Mi pedagógusok sem vagyunk ideológiailag megbízhatóak” a hatalom számára. A Nemzeti alaptanterv központjában szerinte a normakövető magatartás áll, de van benne hamisított történelemkép is. „Azzal van baj, ha felülről előírják, hogy mi legyen.” Az SZFE hallgatói összefogását példaértékűnek nevezte. „Nagyon büszkék vagyunk rájuk. Jó lenne, ha egyre több követőjük lenne. Az SZFE-vel pedig nem ezredesekkel, hanem autonómiával” kellene rendezni a viszonyokat. „Nincs szabad ország szabad oktatás nélkül.”

 

(Fotók: MTI)

 

Egerbe ért a hallgatói tiltakozás, de még erős a félelem

Molnár Richárd | 2020. október 05. 12:48:43 Áramot sem kaptak az egyetemtől, a hallgatói önkormányzat is elhatárolódott az Eszterházy diákjaitól, akikhez fáklyával, futva érkezett meg az ellenállás lángja a fővárosból. Szó szerint Egerbe is megérkezett vasárnap délután a Budapesten kirobbant hallgatói tiltakozás lángja, miután a megjelent mintegy 70-80 egri diák, oktató, helyi politikus és érdeklődő tapsa közepette befutott az Eszterházy térre a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) küldöttsége.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló