2023. december 9., Natália

Mindenki ügye

#zöldfül #nyár #globális felmelegedés #európa #meleg

Európa legmelegebb nyara volt az idei

ugytudjuk.hu 2021.09.07. 18:11

A dél-európai kánikula idején augusztus 11-én 48,8 Celsius-fokot mértek Szicíliában – a legmagasabb, amelyet eddig Európában feljegyeztek.

 

Az idei volt Európa legmelegebb nyara a feljegyzések kezdete óta az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) adatai szerint.

 

A három nyári hónapban,

június-július-augusztusban a levegő földfelszíni átlaghőmérséklete mintegy egy Celsius-fokkal volt magasabb az 1991-2020-as átlagnál.

A korábbi legmelegebb nyarakat 2010-ben és 2018-ban jegyezték fel, abban a két évben a nyár 0,1 Celsius-fokkal hűvösebb volt az ideinél. A 2021-es nyár hőmérsékletei újabb mérföldkövet jelentenek a hosszútávú globális felmelegedés folyamtában.

 

A szolgálat 1950 óta jegyzi a légköri adatokat, amelyeket összeegyeztet a 19. század közepéig visszanyúló korábbi adathalmazokkal. A szolgálat szerint globálisan 2021 augusztusa együtt 2017 augusztusával a harmadik legmelegebb hónap volt, több mint 0,3 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1991-2020 közötti átlag.

pikrepo-com (2)
Fotó: pikrepo.com

 

Európában 2021 augusztusában az átlaghőmérséklet megközelítette az 1991-2020 közötti időszak átlagát, de a kontinens térségeiben ellentétes folyamatokat figyeltek meg.

A Földközi-tenger országaiban rekordokat döntöttek a hőmérsékleti maximumok, miközben Északon az átlag alattiak voltak a hőmérsékletek, Keleten pedig az átlagnál magasabbak

– olvasható a szolgálat közleményében.

 

A dél-európai kánikula idején augusztus 11-én 48,8 Celsius-fokot mértek Szicíliában. Ez a hőmérséklet, ha a Meteorológiai Világszervezet is megerősíti, a legmagasabb, amelyet eddig Európában feljegyeztek.

 

A hőség, amely Spanyolországot, különösen Görögországot és Törökországot sújtotta, kedvező feltételeket teremtett a térségbeli pusztító erő-és bozóttüzek kialakulásához a Copernicus szolgálat szerint.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló